Peter Klimant Samospráva Samospráva

Flexibilnejšie a komfortnejšie: Košická radnica chce odbúrať byrokraciu elektronickými službami

Zdĺhavej byrokracii by malo v našom meste konečne odzvoniť. Košice spúšťajú ako jedno z prvých miest na Slovensku do skúšobnej prevádzky elektronické služby. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Flexibilnejšie a komfortnejšie: Košická radnica chce odbúrať byrokraciu elektronickými službami
Zdroj: TASR

Mesto Košice vrátane svojich mestských častí spúšťa ako jedno z prvých miest na Slovensku do skúšobnej prevádzky elektronické služby. Tie majú umožniť ľuďom flexibilnejšie komunikovať so samosprávou a komfortne vybavovať úradné záležitosti i nevyhnutné životné úkony.

Elektronizácia služieb mesta Košice je realizovaná v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Oprávnené výdavky predstavujú 1,922 milióna eur, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja mesto získalo viac ako 1,826 milióna. Vo štvrtok o tom informovala Daša Matejčíková z TIME.is Communication.

Viaceré oblasti

Elektronické služby sú rozdelené do viacerých oblastí ako dane a poplatky, sociálne veci, životné prostredie, doprava a komunikácie, cestovný ruch, školstvo, slobodný prístup k informáciám vrátane volieb a demokracie či verejných financií. Projekt sa začal realizovať v apríli 2014 verejným obstarávaním. Hlavným dodávateľom je softvérová spoločnosť Lomtec.com. Výberové konanie sa uskutočnilo formou elektronickej aukcie. Skúšobná prevádzka sa začne 30. septembra.

Dodávateľ tvrdí, že veľkou výhodou je integrácia portálu elektronických služieb na centrálne registre. „Prepoja sa napríklad registre fyzických a právnických osôb, registre adries či kataster nehnuteľností. Odbúra sa tak znásobovanie úkonov občana, keď od neho jeden úrad žiadal informácie, ktorými už iný úrad disponoval,“ spresnil projektový manažér Lomtec.com Rudolf Kantorek.

Odbúra sa zbytočná byrokracia

Vedúca referátu informatiky Magistrátu mesta Košice Gabriela Hajduková potvrdila, že online systém odbúra zbytočnú byrokraciu, zvýši kvalitu, efektivitu a prístupnosť služieb mesta a mestských častí pre verejnosť. „A pripraví prostredie pre tzv. bezpapierový úrad. Ide o prvý a nesmierne dôležitý krok k zefektívneniu komunikácie občanov a podnikateľov so samosprávou,“ dodala. Služby budú prístupné cez bežný internetový prehliadač, časť aj vo forme mobilnej aplikácie. Prístupovou bránou sa má stať moderný internetový portál s rýchlym a jednoduchým vyhľadávaním.

Elektronizácia slovenských samospráv tvorí súčasť eGovernmentu. Služby majú byť prístupné na ústrednom portáli verejnej správy, ako aj na integrovanom portáli daného mesta. Niektoré z nich budú môcť občania využívať len s novým elektronickým občianskym preukazom, ktorého súčasťou je aj elektronický podpis, veľká časť však bude prístupná aj bez neho. Čítačka elektronických občianskych preukazov sa zatiaľ vydáva bezplatne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM