Andrea Mesarčíková Rôzne

FNLP získala prostriedky na výstavbu nového urgentného príjmu

Nenávratný finančný príspevok pre Fakultnú nemocnicu L. Pasteura (FNLP) Košice na výstavbu moderného urgentného príjmu v sume 26,49 milióna eur schválilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ako Riadiaci orgán pre Operačný program Zdravotníctvo.

„FNLP reagovala na výzvu MZ v súvislosti s čerpaním prostriedkov z Operačného programu Zdravotníctvo na rekonštrukciu a modernizáciu všeobecných nemocníc žiadosťou s názvom Urgentný príjem FN L. Pasteura Košice pre 21. storočie, ktorou sa uchádzala o finančné prostriedky na výstavbu pavilónu riešiaceho traumatologický a chirurgický urgentný príjem,“ povedala hovorkyňa FNLP Jaroslava Oravcová.
Ako ďalej poznamenala, nový urgentný príjem bude situovaný v sedemposchodovej budove na Rastislavovej ulici, pričom počíta s výstavbou ôsmich operačných sál, moderných laboratórií a 120 lôžkami. „Pôsobiť by v ňom mala klinika úrazovej chirurgie, chirurgická klinika, rádiodiagnostické oddelenie, oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a ďalšie pracoviská. Stavebné práce by mali začať na jeseň tohto roka,“ doplnila Oravcová. Momentálne je Klinika úrazovej chirurgie FNLP spolu so svojím urgentným traumatologickým príjmom situovaná v pavilóne na Rastislavovej ulici, ktorý predstavuje historickú a pamiatkovo chránenú budovu, čo neumožňuje väčšie priestorové variácie ani rozširovanie. Lôžkové kapacity chirurgickej kliniky situovanej v monobloku sú takisto obmedzené, zatiaľ čo stúpajúci nárast počtu pacientov kladie zvýšené požiadavky na kapacitu operačných sál a chirurgických oddelení.
„Výstavba nového pavilónu umožní vznik urgentného príjmu, chirurgického príjmu a operačných sál na úrovni 21. storočia, zefektívni poskytovanie chirurgickej zdravotnej starostlivosti a sústredí ju na jedno miesto,“ uzavrela Oravcová.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM