Jakub Forgács Rôzne

V Košiciach vzniká európsky unikát: Vyskúšajte si ťažbu v interaktívnom pieskovisku!

Unikátne interaktívne centrum Steel Park - Kreatívna fabrika, ktoré návštevníkom sprostredkuje "príbeh ocele" od ťažby surovín po hotové výrobky - autá, vzniká v areáli Kasárne/Kulturpark v Košiciach. Expozícia umožní záujemcom, najmä deťom od siedmich rokov, aktívne hranie sa s exponátmi.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vzniká európsky unikát: Vyskúšajte si ťažbu v interaktívnom pieskovisku!
Zdroj: TASR

Ťažbu surovín v interaktívnom pieskovisku, ovládanie elektromagnetického žeriavu a vysokozdvižnej plošiny, či prechod magnetickou lávkou, aj to si budete môcť vyskúšať na vlastnej koži.

V pondelok spustili testovaciu prevádzku tohto centra pre registrovaných zamestnancov hutníckej spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá je garantom expozície, a ich rodiny. „Prihlásilo sa vyše 1800 ľudí, ktorí chcú pomôcť tvorcom ešte pred otvorením Steel Parku, aby si mohli overiť, ako fungujú exponáty. Testovacia prevádzka bude pokračovať aj v septembri, pretože objekty treba ešte zladiť tak, aby návštevník mohol dostať na záver certifikát, ktorý vyhodnotí jeho výkon v kreatívnej fabrike,“ uviedol viceprezident združenia Steelpark – Kreatívna fabrika Ján Bača. Presný termín spustenia prevádzky pre verejnosť zatiaľ podľa neho nie je určený, organizátori však chcú, aby k nej došlo čo najskôr.

Technické centrum má kreatívnou formou popularizovať medzi mladou generáciou vedné disciplíny a technicky orientované školy. Projekt je výsledkom spolupráce spoločnosti U. S. Steel Košice a troch vzdelávacích a vedeckých inštitúcií – Univerzity Pavla J. Šafárika (UPJŠ), Slovenskej akadémie vied (SAV) a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Výstava vzniká na základe odborných poznatkov akademikov a tímu kreatívcov z Fakulty umení TUKE. Expozícia interaktívnou formou kontinuálnej hry podnecuje kreativitu a zvýrazňuje dôležitosť cieľov – environmentálnej zodpovednosti a bezpečnosti.

Zaangažovaním umelcov, dizajnérov a špecialistov na mediálne umenie sa posúva výroba ocele z úrovne technickej, výrobnej či priemyselnej do kreatívnej podoby. „Práve toto priemyselné odvetvie potrebuje nových nadšencov spomedzi mladej generácie. Inštaláciou moderných IT technológií je tu zámer nájsť pútavou formou takéto technické talenty medzi návštevníkmi Steel Parku, expozície, ktorá bude svojím charakterom unikátom v rámci Európy,“ uviedol Bača.

FOTO: Spoznajte príbeh ocele: Kreatívna výstava vám umožní hrať sa s exponátmi
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM