Lenka Fedorová Kultúra

FOTO výber: Biela noc, Košice ožili súčasným umením

Košice hostili 7. ročník festivalu moderného umenia zvaného Biela noc. Jedinečné podujatie prilákalo davy ľudí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO výber: Biela noc, Košice ožili súčasným umením
Zdroj: TASR

Uplynulý víkend sa v metropole východu niesol v znamení viacerých veľkých podujatí. Okrem slávneho Medzinárodného maratónu mieru, Noci svetiel v detskej železničke, začiatku osláv Svetového dňa zvierat si svoje miesto našla aj Biela noc.

Viac ako 30 umelcov

Svetelné inštalácie v centre mesta pritiahli tisíce zvedavcov. Medzinárodný umelecký projekt priniesol verejnosti súčasné formy umenia, ako aj netradičné a nepoznané miesta svetových metropol. Svoju tvorbu prezentovalo 34 umelcov z desiatich krajín sveta.

K hlavným lákadlám patril levitujúci prstenec od francúzskeho umelca Vincenta Leroya v Kunsthalle, mestský park zas zaplavili svetlušky zo žiaroviek a kryštálov pracujúce s lomom svetla, ktoré mohli rozpohybovať aj sami diváci.

Zdroj: TASR

Medzi umelcami aj Slováci

Trasa festivalu smerovala od Tabačky/Kultur­fabrik po Kasárne/Kulturpark. Zo slovenských umelcov sa na festivale predstavili Peter Vrabeľ, Braňo Bernár, Róbert Farkaš, Eva Tkáčiková či Monika a Bohuš Kubinskí. Tento rok bol festival po prvýkrát čiastočne spoplatnený cenou 5 eur za vstupenku na interiérové podujatia. Dôvodom má byť udržanie podujatia do ďalších rokov, keďže festival je finančne náročný.

Biela noc vznikla v Paríži v roku 2002, pričom o rok neskôr ju navštívilo viac ako dva a pól milióna ľudí. Odtiaľ sa festival rozšíril do ďalších miest, ako napr. New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Rím, Jeruzalem, Madrid, Amsterdam, Petrohrad, ale aj Košice a Bratislava.

Foto: Ilustračné

Najzaujímavejšie atrakcie Bielej noci
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM