Alexandra Kolínská Rôzne

FOTOGALÉRIA: Prírodné krásy z Košíc, ktoré rozhodne potešia oči

S príchodom leta aj rastliny v Botanickej záhrade naberajú krásne spektrum farieb. Pozrite sa, aké nádhery môžete v Botanickej záhrade v Košiciach počas leta vidieť.

Ilustračný obrázok k článku FOTOGALÉRIA: Prírodné krásy z Košíc, ktoré rozhodne potešia oči
Zdroj: TASR

Na ploche 30 ha vo vonkajšej časti a v expozičných skleníkoch je zhromaždených viac ako 5 000 druhov rastlín. Prevažnú časť reprezentujú rôzne okrasné taxóny mierneho, tropického a subtropického klimatického pásma ale aj úžitkové a životným cyklom netradičné rastliny. Taxón alebo taxonomická jednotka je skupina konkrétnych organizmov, ktoré majú niečo spoločné.

Vonkajšia plocha Botanickej záhrady

Letný kolorit farieb, tvarov a vôni nájdeme na vonkajšej ploche (Ekologická náučná plocha) v blízkosti expozičných tropických skleníkov. Túto atmosféru vytvárajú letničky rodov aksamietnica, gazánia, plamenník, šalvia, astrovka, papuľka a iné, dvojročné druhy ako napríklad náprstník červený, klinček bradatý, sedmikráska obyčajná a viacročne byliny, Echinacea purpurea, Dicentra spectabilis a ďalšie.

„Príjemný zážitok umocňujú vodné a močiarne rastliny umiestnené v bazénoch, popri potôčiku a v malých vodných plochách. Napríklad chránené a ohrozené autochtónne druhy leknica žltá, lekno biele, rezavka aloovitá, vachta trojlistá, šípovka vodná, okrasa okolíkatá a rôznofarebné kultivary rodu lekno. Osobitnú expozíciu prestavujú alpinária, alebo skalky, prostredníctvom ktorých sa môžeme zoznámiť s rastlinami extrémnych stanovíšť na rôznych geologických substrátoch,“ povedal riaditeľ Botanickej záhrady v Košiciach Sergej Mochnacký.

Tropické skleníky

Aj keď v tropických expozičných skleníkoch sú pre návštevy exotické rastliny celoročne zaujímavé, v lete je iné spektrum kvitnúcich a plodiacich rastlín ako v inej vegetačnej dobe počas roka. „Zaujímavé sú napríklad zástupcovia čeľade broméliovité. Sú zaujímavé najmä tvarom a farebnosťou listov. V čase kvitnutia vytvárajú zvláštne, niektoré až bizarné vyzerajúce kvety. Z pohľadu ekológie rastlín sú druhy, ktoré predstavujú svojím organizmom celý mikroekosystém. V pazuchách listov a v listových ružiciach sa vyskytujú mikroorganizmy, bezstavovce, huby, riasy, sinice a ďalšie skupiny organizmov, ktoré tam našli vhodné prostredie a podmienky na svoju existenciu,“ pokračuje Sergej Mochnacký.

Výskum a pedagogika Botanickej záhrady

„Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika je celoškolské vedecké a pedagogické pracovisko. Vo svojej činnosti zabezpečuje úlohy základného a aplikovaného výskumu, pedagogiku, kultúru a osvetu. Sústreďuje sa na riešenie problémov z oblasti biológie ohrozených druhov, ochranu a tvorbu životného prostredia. V tomto roku si pripomína 55. výročie svojho vzniku. Za uvedené obdobie nazhromaždila viac ako 5 000 taxónov vyšších rastlín. V zbierkach sú zastúpené rastliny takmer zo všetkých fytogeografických oblastí našej planéty,“ dodal na záver.

foto: Botanická záhrada UPJŠ

Zdroj: Doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc.

Botanická záhrada v Košiciach
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM