Rôzne Správy

Fotografovaniu zasvätil celý život: Výstava v Košiciach zachytáva vojnové obdobie

Nástup pilotov na loď do Anglicka po kapitulácii Francúzska i oslavy konca vojny v Londýne. O týchto silných historických momentov pojednáva jedinečná výstava.

Ilustračný obrázok k článku Fotografovaniu zasvätil celý život: Výstava v Košiciach zachytáva vojnové obdobie
Zdroj: TASR

Kurátorka výstavy, vnučka autora Ladislava Sitenského sa popri výbere fotografií zamerala aj na technickú stránku autorovej tvorby. „V priebehu svojho života vystriedal 65 rôznych fotoaparátov, z toho štyri prototypy zrekonštruované podľa jeho predstáv, a 80 prídavných objektívov. Uverejnil takmer každú desiatu snímku, ktorú exponoval,“ uviedla.

Výstava fotografií s názvom Perute, ktorú otvorili v Slovenskom technicko múzeu prezentuje celkovo 70 čiernobielych záberov z obdobia druhej svetovej vojny a dokumentuje účasť československých letcov v jednotkách britského Kráľovského letectva (RAF).

Výstava pripomína kľúčové historické momenty – nástup pilotov na loď do Anglicka po kapitulácii Francúzska, zábery z jednotlivých letísk rôznych československých perutí po celej Británii, oslavy konca vojny v Londýne aj návrat preživších do rodnej vlasti.

Autor fotografovaniu zasvätil prakticky celý život, urobil okolo pol milióna fotografií, vydal 15 samostatných publikácií, usporiadal 47 samostatných výstav a zúčastnil sa na desiatkach ďalších, u nás i v zahraničí. V roku 2007 ho prezident Českej republiky vyznamenal Medailou za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia. Výstava v STM, ktorá sa koná v rámci Dní českej kultúry, bude prístupná do 6. novembra.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM