Michal Lendel Šport

FOTOREPORTÁŽ: Pozrite si momentky z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach

Výborné športové výkony, rekordné čísla a nezabudnuteľní fanúšikovia v Košiciach. To všetko sa stalo súčasťou 90.ročníka Medzinárodného maratónu mieru.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Pozrite si momentky z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach
Zdroj: Webnoviny.sk

Spokojný Keňan…

V slnečnom, aj keď trochu chladnom počasí zvíťazil výkonom 2:09:36 h, čo je pre 36-ročného Keňana osobný rekord. "Som veľmi spokojný s časom, ktorý som zabehol v Košiciach. Je môj najlepší v celej kariére. V závere som sa snažil útočiť a podarilo sa mi predstihnúť Abebeho,“ povedal na tlačovej konferencii víťazný Kiptanui Korir, ktorý je jedenásty kenský bežec s víťazstvom v Košiciach.

Boj na trati…

Mužský záver maratónu bol v nedeľňajšom chladnom košickom predpoludní dramatický. Už od začiatku sa utvorila silná 13-členná skupina, v ktorej podľa predpokladov udávali tempo Keňania a Etiópčania. Na 33. km bola vpredu ešte deväťčlenná skupina, ale tempo nebolo také vysoké, aby sa mohol prekonať traťový rekord.

V závere to bol skôr taktický boj. Dvojica Keňanov Kiprop Barno, Kiptanui Korir a Etiópčan Abebe sa približne osem kilometrov pred cieľom odtrhla z vedúcej skupiny a napokon si to rozdali o víťazstvo. V posledných kilometroch útok striedal útok. V samom závere mal najviac síl Kiptanui Korir, keď ušiel Abebemu, ktorý nastúpil predčasne.

Len štvrtý raz v histórii MMM dosiahol víťaz čas pod 2:10 h. Dokonca všetci traja bežci na stupňoch víťazov pokorili túto hranicu.

Úspešné ženy na maratóne…

Čo sa tento rok v Košiciach nepodarilo mužom, vyšlo ženám. Zo súboja skvelých Etiópčaniek vyšla v ideálnom maratónskom počasí víťazne Ashete Bekereová Didová, ktorá výkonom 2:27:47 h utvorila skvelý traťový rekord. Doterajší traťový rekord v podaní Keňanky Hellen Wanjiku Mugovej z vlaňajška mal hodnotu 2:29:59.

„Košičania svoj maratón milujú“…

Celkovo sa na jubilejnom 90. ročníku MMM v Košiciach predstavilo vo všetkých kategóriách vyše 9500 bežcov z 53 krajín. Ide o rekordné číslo. V uliciach Košíc pretekárov povzbudzovali až desaťtisícky ľudí."Toľko ľudí pri trati som nevidel za posledných 25 rokov, čo sa podieľam na organizácii tohto maratónu. Na poslednom kilometri bolo určite viac fanúšikov ako nedávno v Berlíne. Sme veľmi spokojní s atmosférou pri trati. Je to dôkaz toho, že Košičania svoj maratón milujú,“ komentoval riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Medzinárodný maratón mieru
17
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM