Ľubomír Hudačko Rôzne

FOTOREPORTÁŽ: Takto americkí herci s našimi Rómami stavajú domy

Unikátne spojenie síl mohli sledovať obyvatelia rómskej osady pri obci Rankovce v okrese Košice – okolie. Rómov, ktorí stavajú svoje rodinné domy v rámci aktivít mimovládnej organizácie ETP Slovensko, prišli podporiť v ich snahe herci z New Yorku z divadla Dramatic Adventure Theater.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Takto americkí herci s našimi Rómami stavajú domy
Zdroj: TASR

"Rómske rodiny si svojpomocnou výstavbou zabezpečujú vlastné a legálne bývanie. Stavbu financujú z vlastných finančných prostriedkov prostredníctvom poskytnutej mikropôžičky,“ povedal Martin Vavrinčík z organizácie ETP Slovensko, ktorá projekt pripravila.

Worskhopy v ďalších mestách

Herci z Dramatic Adventure Theater absolvujú stavebný deň ako súčasť ich týždenného pobytu na Slovensku zameraného na prácu s deťmi z vylúčených komunít. Americkí herci povedú divadelné workshopy s deťmi vo veku 8 až 17 rokov v komunitných centrách v Moldave nad Bodvou, Starej Ľubovni a v Košiciach–Šaci.

„Workshopy sú zamerané na podporu miestnej mládeže. Posilnia ich osobnosť a spoluprácu prostredníctvom vlastnej tvorby pri písaní, režírovaní a účinkovaní v divadelnej hre. Účastníci workshopov na záver budú prezentovať svoju niekoľkodňovú prácu počas predstavenia pre verejnosť,“ doplnila Erika Bačová z ETP Slovensko. Uviedla tiež, že mladí Američania pomáhajú deťom z rómskeho prostredia pochopiť a naučiť sa niektoré základné veci prostredníctvom umenia. „Napriek jazykovej bariére si deti okamžite vytvorili veľmi pozitívny vzťah k umelcom,“ zdôraznila Bačová.

Zážitky z osady premietnú do divadla

Podľa Vavrinčíka je výstavba domov v Rankovciach modelom sociálne a ekonomicky dlhodobo udržateľného riešenia bývania pre sociálne vylúčených obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. V Rankovciach si domy stavajú Rómovia svojpomocne na vysporiadaných pozemkoch vo vlastníctve staviteľov. Stavbu si takisto financujú z vlastných úspor a návratnej mikropôžičky, ktorú budúci majitelia domov splatia za osem rokov. „Dôležité je, že tu nemajú nič zadarmo a viac si svoj majetok dokážu vážiť,“ uzavrel.

Medzi dvadsiatkou mladých umelcov je aj 29-ročný režisér Tom Costello. „Na Slovensku som bol už pred desiatimi rokmi a veľmi sa mi táto krajina zapáčila. Skúsenosť s rómskymi deťmi je pre mňa aj mojich priateľov obohacujúca a chceme aj pripraviť po návrate do USA divadelné predstavenie v New Yorku o týchto zážitkoch,“ povedal.

Americkí herci a rómovia
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM