Zuzana Vajayová Kultúra

Francúzska legenda ožíva na východe

Stredovek je pojem, ktorý sa u väčšiny ľudí spája s temným, špinavým a nevľúdnym obdobím západoeurópskej civilizácie. Málokto ale vie, že už v 12. storočí vznikali v Európe veršované legendy, ktoré ovplyvnili európsku literatúru na dlhé stáročia.

Jednou z nich je aj francúzsky príbeh Aucassina a Nicoletty. Legendu o unesenej saracénskej princeznej, ktorá sa riadením osudu dostane na francúzsky šľachtický dvor, kde sa do nej následne zamiluje syn grófa z Beaucairu sa v roku 2010 stala predlohou pre inscenáciu Bábkového divadla v Košiciach. To sa rozhodlo prostredníctvom projektu, ktorý je realizovaný s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja z programu TERRA INCOGNITA, ktorý je súčasťou projektu EHMK 2013, priniesť menej známu legendu do miest s bohatou históriou, v ktorých sa vyskytujú gotické pamiatky stredoveku.

Projekt odštartuje v stredu 16. 5. v divadelných sálach v Rožňave a Dobšinej, následne sa presunie 18. 5. do trebišovského kaštieľa, 19. 5. do Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi a 20. 5. budú môcť toto predstavenie vzhliadnuť návštevníci kaštieľa v Michalovciach. Celý projekt ukončí predstavenie 31. 5. v Krompachoch a 30. 6. na nádvorí kaštieľa v Borši.

Cieľom projektu je oživenie histórie prostredníctvom umeleckého spracovania legendy, ktorou žil gotický (stredoveký) človek za pomoci špecifického žánru bábkového divadla. Výsledkom projektu bude predovšetkým rozšírenie kultúrnych možností v regióne, v lokalitách so svojou históriou na ktorú nadviaže aj toto predstavenie. Pre väčšinu mladých divákov to bude spoznanie sveta a poetiky profesionálneho bábkového divadla a zoznámenie sa s nepoznanou francúzskou legendou.

Bábkové divadlo v Košiciach – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku, funguje od roku 1959, na konte má 190 premiér a hralo pre takmer 2 milióny divákov.

Zdroj: Bábkové divadlo Košice

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM