Michal Lendel Správy

Fyzici v Košiciach získali parádny flek na prácu: Z práčovne špičkové labáky!

Svoje brány v piatok otvorili novučičké laboratóriá, ktoré vedcom poslúžia na prípravu vzoriek s unikátnymi vlastnosťami. Priestory historickej budovy, v ktorých budú fyzici pracovať, slúžili pred vyše storočím ako práčovňa.

Ilustračný obrázok k článku Fyzici v Košiciach získali parádny flek na prácu: Z práčovne špičkové labáky!
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok popoludní sa uskutočnilo otvorenie štyroch nových fyzikálnych laboratórií v budove Park Angelinum, ktoré boli financované z eurofondov. Ako dnes informovala hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová, v rámci projektu v hodnote 2,6 milióna eur sa vybudovalo v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Laboratórium prípravy vzoriek pre skenovaciu elektrónovú mikroskopiu, Laboratórium EPR spektroskopie, Laboratórium kvantového magnetizmu a Laboratórium kvantového transportu.

Centrum excelentnosti

Zrekonštruovaný bol aj nákladný výťah s prístupovými cestami a plošinami pre transport nádob s kvapalným dusíkom a héliom, ktoré slúžia ako chladiace médium. Súčasťou projektu bola tiež rekonštrukcia niektorých ďalších laboratórií v Centre fyziky veľmi nízkych teplôt.

Toto Centrum excelentnosti Slovenskej akadémie vied (SAV) a UPJŠ je spoločným pracoviskom Prírodovedeckej fakulty UPJŠ a Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. „Tvoria ho nízkoteplotné laboratóriá a vybrané teoretické pracoviská Ústavu fyzikálnych vied a vybrané pracoviská Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty spolu s Oddelením fyziky nízkych teplôt Ústavu experimentálnej fyziky. Myšlienkou jeho vzniku bolo systematické uskutočňovanie prvosledového výskumu nových progresívnych materiálov v extrémnych fyzikálnych podmienkach, ako napríklad supravodičov, nízkorozmerných magnetík a tiež výskum supratekutosti hélia-3,“ uviedol riaditeľ Ústavu fyzikálnych vied Alexander Feher a odborný garant projektu.

Z práčovne moderné laboratóriá

Na stavebné práce súvisiace s rekonštrukciou laboratórií sa vynaložila zhruba desatina prostriedkov z projektu, pričom ich realizácia musela byť schválená Pamiatkovým úradom, keďže budova Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Parku Angelinum 9 je Národnou kultúrnou pamiatkou.

Jedna z najstarších budov UPJŠ v Košiciach má nielen najväčšiu historickú hodnotu, ale aj zaujímavú históriu. Postavená bola v roku 1906 pre Rád Uršulínok a vo svojej histórii slúžila prevažne vzdelávacím účelom. Ako prvý v nej sídlil Učiteľský ústav, teraz ju užíva Ústav fyzikálnych vied, Ústav informatiky a Centrum aplikovanej informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach a niektoré spolupracujúce pracoviská Ústavu experimentálnej fyziky SAV. Podobné priestory, v akých sú vybudované nové fyzikálne laboratória, slúžili kedysi na obslužné činnosti, napríklad ako práčovňa, sklady a kuchyňa.

Rekonštrukcie v tejto budove prebiehajú po etapách, v závislosti od získaných projektov a finančných možností univerzity a fakulty. Až 80 percent prostriedkov bola vynaložená na zakúpenie nových prístrojov.

Materiály s unikátnymi vlastnosťami

Podľa experta pre nanotechnológie a projektového manažéra projektu Vladimíra Komanického budú nové prístroje umožňujúce manipuláciu na úrovni atómov slúžiť na prípravu štruktúr s redukovanou dimenziou, čo dáva možnosť pripraviť fyzikom a materiálovým vedcom vzorky s unikátnymi vlastnosťami.

„V neposlednom rade vybudovaná infraštruktúra umožní nielen štúdium fyzikálnych, chemických a kvantovo-mechanických vlastností pripravených vzoriek a materiálov, ale aj ich aplikácie v informačných technológiách a technológiách pre konverziu a prenos energie,“ zdôraznil Vladimír Komanický.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM