Lenka Fedorová Rôzne

Hlavná na starých fotkách: Čarovné scény ako z rozprávky vás dostanú!

Na súčasnú podobu košickej Hlavnej ulice sme zvyknutí, niekedy je však ťažké uveriť, že na Hlavnej to v minulosti vyzeralo trochu inak.

Ilustračný obrázok k článku Hlavná na starých fotkách: Čarovné scény ako z rozprávky vás dostanú!
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Napadlo vám už niekedy pri prechádzke Hlavnou ulicou, ako to tu niekedy mohlo vyzerať? Sprevádzala návštevníkov aj minulosti hudba, tak ako je tomu dnes? Nad čím sa ľudia kochali v minulosti?

Podobu, v akej Hlavnú ulicu poznáme dnes, nemala vždy. Dnes môžeme na Hlavnej vidieť hotely, nové reštaurácie i menej zelene. Konečnú podobu jej dal v 90-tých rokov bývalý primátor Rudolf Schuster.

Pri pohľade na zábery Hlavnej ulice, ako vyzerala kedysi, sa vám bude zdať, akoby to už ani nebola pravda. Najväčšia pýcha Košíc, Dóm sv. Alžbety síce zostal na svojom mieste, avšak svoju vonkajšiu podobu už niekoľkokrát menil. Prvými úpravami si prešiel už na začiatku 19. storočia, odvtedy ho čakalo ešte niekoľko ďalších.

V Dóme sv. Alžbety pribudol v roku 1996 aj znovunarodený 5 tonový zvon Urban, ktorý vytvorili v pôvodnej koncepcii počas rekonštrukcie v 90-tých rokoch. Pribudlo i nové koryto potôčika.

Viacerými zmenami si rovnako prešlo aj Štátne divadlo. Inak tomu nie je ani v súčasnosti, keď divadlo prechádza ďalšou rekonštrukciou. Pri pohľade z vtáčej perspektívy si zas môžeme všimnúť, že v súčasnej podobe Hlavnej chýba početná časť zelene. Počas poslednej rekonštrukcii došlo k početnému výrubu stromov aj napriek mnohým vtedajším protestom mladých ľudí.

Historické fotky Hlavnej ulice si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Dobové fotky košickej Hlavnej ulice
9
Galéria
Zdroj: Archív Bocatiovej knižnice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM