Lenka Fedorová Rôzne

Hlavná ulica v Košiciach ožila folklórom: Tancovali starí, mladí i deti! FOTO

Košice dostávajú v týchto dňoch poriadnu dávku folklóru. Tanečníkov v ľudových krojoch z rôznych krajín ste mohli vidieť aj na Hlavnej ulici. Čarovnú atmosféru vám prinášame na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Hlavná ulica v Košiciach ožila folklórom: Tancovali starí, mladí i deti! FOTO
Zdroj: TASR

Kto sa vo štvrtok poobede vybral na Hlavnú ulicu, nemohol si nevšimnúť plnú ulicu ľudí, ktorý naladení na ľudovú nôtu rezko tancovali ulicou v štýly karičky či bráničky. Nechýbala ani škola tanca pre tých, ktorí sa chceli niečomu priučiť alebo si len veselo zatancovať.

Košická Hlavná ulica sa tak 23. júna pod taktovkou ľudovej hudby premenila na obrovské tancovisko. Do legendárnej karičky sa zapojilo viac ako tisíc účastníkov.

Čítajte tiež: Košičania sa pokúsia o rekord v Karičke: Zapoja sa aj súbory z Talianska a Estónska!

Svoju ľudovú hudbu i tance previedli v krátkej ukážky aj ľudové súbory z Estónska a Srbska, tie zároveň pozývali na ich neskoršie vystúpenie. Hlasy ulicie na chvíľu utíchli, keď sa na pódiu objavili tanečníci z folklórnej súbore Švarkare, ktorí prišli oblečení v typických krojoch z roku 1904, teda spred prvej svetovej vojny i z medzivojnového obdobia. Priblížili niekoľko zaujímavostí.

Ako uviedol Tomáš Ondruš z FS Švarkare, ženy v minulosti nosili 9 spodničiek a desiata bola sukňa. Počet spodničiek, tak musel byť vždy nepárny. Čím širšie sukne odstávali, tým to znamenalo, že je že žena bohatšia a má sa dobre.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorú prezradil bolo, že ženy si vlasy česali na cestičku, pričom ich uhládzali bravčovou masťou, neskôr ich na hladko česali dozadu.

Čítajte tiež: Organizátori o karičke na Hlavnej v Košiciach: Počet prihlásených pokoril tisícku!

„Ak sa žena vydala, hlavu jej nezdobila mašľa, ale čepiec,“ prezradil a ďalej uviedol: „V medzivojnovom období bola sukňa kratšia a žena už nemala obuté čižmy,“ priblížil rozdiely medzi krojmi Ondruš.

Atmosféru zo štvrtkov ľudovej Hlavnej ulice si pozrite v našej fotogalérii.

Hlavnú ulicu zaplnili tanečníci i nadšenci ľudovej hudby
12
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM