Alexandra Kolínská Rôzne

Hobby fotografovaním k nádherným zážikom: Košičan (50) takto zachytáva krásy Slovenska! FOTO

Fotografovanie berú mnohí z nás ako koníček. Chce to však aj štipku talentu, ktorý Košičanovi Mariánovi Cvikovi (50) rozhodne nechýba. Prečítajte si zaujímavý rozhovor plný zážitkov a nezabudnite si vychutnať fotogalériu.

Ilustračný obrázok k článku Hobby fotografovaním k nádherným zážikom: Košičan (50) takto zachytáva krásy Slovenska! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Ako ste sa dostali k fotografovaniu a ako dlho sa mu venujete?

Začal som asi pred vyše 30 rokmi, keď mi otec z Ruska priniesol zrkadlovku Zenit. Samozrejme, keďže bola kinofilmová, výsledné foto som videl až po vyvolaní a následne som začal hľadať riešenie chýb. Fotil som hlavne keď sme šli s rodičmi na dovolenku, alebo som niekde prázdninoval. :)

Filmy som si najskôr dal vyvolať do fotoslužby a samotné fotografie som vyvolával k kúpeľni. Neskôr som si začal aj samotné negatívy vyvolávať sám.

Čo vás najviac baví fotografovať?

Ťažko jednoznačne odpovedať, lebo zaujíma ma všetko. Od prírody, mesta, až po ľudí. Čo sa týka mesta, preferujem skôr zákutia alebo neporiadok, nedokončené, zničené stavby a časti. Keďže tieto „hodnoty“ nemajú trvalý stav, chcem to zachovať, aj v nepriaznivom svetle, apsoň vo forme fotografie :)

Na prírode si cením ten kľud, jej veľkoleposť a zároveň si uvedomujem, aké je Slovensko krásne. Fascinujú ma pohľady z vrchov, panorámy a podobne. Alebo tiež kombinácia príroda-človek (žena) :)

Aké druhy alebo typy fotografií vám prídu na dnešnú dobu príliš tuctové?

Prízemné témy, ako drahé autá + pekná žena, gruppen foto, kde postavy stoja vyšpanované ako na povel :) Preferujem momentky alebo „naaranžované“ momentky. Čiže aby výsledný dojem z fotky vyznel ako momentka.

Aký je váš názor na „selfie“?

Bavím sa na tom, zároveň to považujem za odraz inteligencie, mentality, keď si uvedomíme, že tieto osoby sú schopné sa spotvoriť „duckface-om“. Je pre dievča také ťažké niekoho poprosiť, nech ju odfotí, ako radšej použije fotku znehodnotenú odrazom zo zrkadla a v neprirodzenej pó­ze?

Máte aj nejaký zaujímavý zážitok z fotenia?

Zaujimavý príliš asi nie, akurát pri fotení rekonštrukcií a pracovných aktivít sa mi dostávali otázky – pre aké noviny fotím a podobne. Zrejme niekto nemal čisté svedomie :D pričom ja fotím pre seba a priateľov, neživí ma to.

A čo ste im na to odpovedali?

V Leteckom múzeu, že pre National Geagraphic :D lebo mal som teleobjektív požičaný od kamaráta a vrátnik na letisku to zbadal, tak sa spýtal, že pre koho to fotím, tak som mu povedal, že pre NG. Ale potom sme si to vyjasnili, že to bol pokus o vtip.

Máte ešte nejaký konkrétny plán, čo by ste chceli zachytiť na fotografie?

Ako som už vyššie spomenul pri téme prírody, priťahujú ma pohľady z vrchov, tak by som sa rád niekdy dostal k foteniu z koša balóna. :)

Foto: Marián Cvik

FOTO: Košičan sníma krásy Slovenska
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM