Správy

Hodnotenie pôrodníc mamičkami? Tieto v Košickom kraji zaradili do TOP 3

Sú to najdôležitejšie okamihy v živote žien, keď privádzajú na svet svoje ratolesti. A kde sa tak stane si starostlivo vyberajú. Pomôcť im pritom môže aj hodnotenie pôrodníc.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie pôrodníc mamičkami? Tieto v Košickom kraji zaradili do TOP 3
Zdroj: TASR

Health Policy Institute v spolupráci s portálom rodinka.sk vyhodnotili v rámci projektu Sprievodca nemocnicami najlepšie pôrodnice za rok 2015. Na Slovensku pritom fungovalo vlani 54 pôrodníc, z tohto počtu len päť sa do projektu nezapojilo. Vo všetkých nemocniciach prišlo na svet 55 139 detí.

Celkové hodnotenie

Celkové hodnotenie pozostávalo z troch častí a to z expertného hodnotenia, hodnotenia služieb a hodnotenia mamičiek. Expertné hodnotenie bolo vypracované v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou a do úvahy sa brali najmä úmrtnosť dieťaťa po pôrode, ďalej úmrtnosť matiek, personálne zabezpečenie pôrodnice či jej materiálne a technické vybavenie. Prostredníctvom internetu hlasovalo 3 134 žien.

Starostlivosť o novorodencov je na Slovensku diferencovaná do štyroch úrovní neonatologickej starostlivosti , pričom jednotlivé kategórie boli vyhodnotené samostatne. Prvé miesto v úrovni I. (štandardná starostlivosť) získalo podľa hodnotenia Sanatórium Koch, v úrovni II. (intenzívna starostlivosť) skončila na samom vrchole rebríčka LNsP Liptovský Mikuláš, v úrovni III. (resuscitačná starostlivosť) Fakultná nemocnica Trenčín a medzi perinatologtickými centrami skončila na prvom mieste Univerzitná nemocnica Martin. Od predminulého roka si najviac v hodnotení polepšila pôrodnica vo Fakultnej nemocnici Trnava. Získala tak ocenenie Skokan roka.

Hodnotenie mamičiek

Ako sme už spomenuli, celkové hodnotenie pozostávalo z troch častí: z expertného hodnotenia, hodnotenia služieb a hodnotenia mamičiek. My sme sa ešte podrobnejšie pozreli, ako to dopadlo práve pri hodnotení matiek a to, čo sa týka nášho kraja. Výsledky sme zistili z vlastných prepočtov zo zdroja sprievodca-porodnicami.sk. Ktoré pôrodnice v Košickom regióne tak mamičky zaradili do krajskej TOP 3?

  1. Nemocnica Krompachy
  2. Nemocnica Košice – Šaca
  3. NsP Sv. Barbory Rožňava

Viac sa dozviete v Sprievodcovi pôrodnicami na partnerskom portáli rodinka.sk

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Metropola Zemplína po dažďovej smršti: Odporúčania hasičov pre Michalovčanov!

Nechajte sa inšpirovať michalovskými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste

Leto v Michalovciach oživí tradičný jarmok: Prvé info o tom, čo sa chystá

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM