Zuzana Vajayová Rôzne

Horúčavy opäť spôsobujú ľuďom kolapsy a nevoľnosť

Vysoké teploty v posledných dňoch spôsobili ľuďom zdravotné ťažkosti, okolo 50 ich už hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Na lekárov sa obracajú so slabosťou, nevoľnosťou a kolapsom.

„Medzi pacientmi prevažujú najmä starší ľudia, no zdravotné problémy sa nevyhýbajú ani mladším vekovým skupinám. Pacienti prichádzajú na ošetrenie do interných ambulancií hlavne neskoro popoludní a v noci, keď sa u nich prejavia dôsledky prehriatia a zlyhávanie termoregulácie,“ priblížila pre TASR hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. Aj keď u väčšiny ľudí postačuje ambulantné ošetrenie, niekoľko ich museli pre závažnosť zdravotného stavu hospitalizovať.

Lekári radia počas horúcich dní vyhýbať sa priamemu slnku a ochladzovať sa vlažnou vodou hlavne na zátylku. Efektívnejšie je nosiť vzdušné odevy svetlých farieb, chrániť si hlavu klobúkom či šiltovkou.

„Dodržujte pitný režim, vypite minimálne dva litre tekutín denne, najlepšie stolové a minerálne vody alebo bylinný čaj. Prijímať tekutiny je potrebné aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd, pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody,“ upozorňujú odborníci.

Počas horúčav nie je vhodné piť alkoholické nápoje, treba obmedziť aj kávu, čierny čaj a tonik, pretože odvodňujú organizmus. Vyhýbať sa treba aj ťažkým jedlám a mlieku.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM