Alexandra Kolínská Správy

Hrozivé čísla prieskumu: Košická škola začala bojovať proti šikane

Jedna z košických škôl sa pustila do projektu pod názvom Druhý krok – krok ku škole bez šikany. Ambasádorkou tohto projektu nie je nik iný ako známa slovenská herečka Bibiana Ondrejková.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé čísla prieskumu: Košická škola začala bojovať proti šikane
Zdroj: TASR

Na Základnej škole Mateja Lechkého na košickom sídlisku KVP predstavili učiteľom košických škôl projekt Druhý krok – krok ku škole bez šikany. Ako pri prezentácii akcie povedala ambasádorka projektu, známa herečka Bibiana Ondrejková, je „šťastná, že existuje program, ktorého poslaním je zachovať detský svet tak krásnym, čistým a bezstarostným, ako sme ho mali aj my.“

Podľa koordinátorky projektu prof. Evy Gajdošovej, takmer polovica opýtaných žiakov priznala, že boli obeťou šikany. „Dôvody šikany môžu byť rôzne. Základom prevencie šikanovania je naučiť deti zvládať hnev a zlosť, byť empatickým k správaniu a prežívaniu ľudí okolo seba,“ povedala Gajdošová. Zdôraznila, že projekt sa na Slovensku realizuje už niekoľko rokov, pričom však ako jediný z existujúcich projektov je zahrnutý do učebných osnov.

V roku 2014 sa podarilo vyškoliť a certifikovať 96 pedagógov, z toho desať v Košickom kraji. Program Druhý krok sa tak dostal do 54 škôl, päť z nich je práve v Košiciach. Celkovo sa teda už do projektu zapojilo 154 škôl, ktoré tento program zaradili do vyučovania v rámci predmetu etická výchova. „V súčasnej dobe je pre rodičov nesmiernou pomocou, ak sa dieťa zdokonalí v sociálnych a komunikačných zručnostiach práve vďaka škole aj pedagógom. Rodičia mnohokrát ani netušia, čo ich dieťa v škole prežíva,“ doplnila Gajdošová.

Projekt ocenil aj košický primátor Richard Raši, ktorý zdôraznil, že mesto Košice je pripravené ho podporiť a prispieť k tomu, aby sa do realizácie zapojili aj ďalšie školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM