Rôzne

Ako si nespackať leto: Na tieto potraviny si dajte pozor...

Počas letných mesiacov sú rizikovými potravinami najmä dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky či zmrzlina. Hygienici odporúčajú, ako sa v lete vyhnúť zdravotným problémom z jedla.

Ilustračný obrázok k článku Ako si nespackať leto: Na tieto potraviny si dajte pozor...
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V lete je zvlášť dôležitá príprava, skladovanie a manipulácii s potravinami a jedlami, či už v domácnosti alebo v reštauráciách. K rizikovým potravinám radíme aj rôzne majonézové šaláty či mäkké mäsové výrobky.

V prípade, že potravina, či už zakúpená alebo doma saldovaná javí známky netypickej vône, zmenenej farby, štruktúry, celkového vzhľadu, narušeného obalu – takúto potravinu sa neodporúča konzumovať,“ hovorí hlavný hygienik SR Ivan Rovný a dodáva, že porušenie kvality potraviny môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

Hygienici odporúčajú:

  • jesť len ovocie a zeleninu po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou
  • ľad do nápojov používať len ak je istota, že je vyrobený z pitnej vody
  • nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené
  • neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti
  • počas dovolenky v zahraničí neodporúča sa konzumovať jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, keďže úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia
  • zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti
  • mäso a ostané živočíšne potraviny uchovávať v chlade (mäso prirodzene obsahuje na povrchu mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo pomnožia)
  • pri kulinárskom opracovaní napr. mäsa dodržiavať teplotu najmenej 70 °C vo všetkých častiach
  • dodržiavať zásady hygieny (čistota rúk, čisté pracovné plochy a náradie)

Pozor aj pri nákupe

Problémom počas leta môže byť aj preprava nakúpených potravín. „Potraviny vyžadujúce si chladenie, t. j. teplotu od 4 – 10 ° C (napr. mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky – syry, jogurty, čerstvé cukrárske výrobky, šaláty a iné podobné výrobky) je potrebné po nakúpení čo najskôr prepraviť domov a opäť rýchlo uchovať v chladničke. Toleruje sa z hľadiska bezpečnosti prekročenie teploty najviac o 2 ° C – čo je veľmi obtiažne zachovať pri preprave takejto potraviny bez chladiaceho zariadenia,“ vysvetľuje ďalej hlavný hygienik.

Rovnaké požiadavky platia aj na mrazené potraviny. Ak sa počas prepravy zmrazené potraviny rozmrazia, je potrebné ich skonzumovať a nie opätovne zmrazovať. „Nebezpečenstvo u takýchto potravín spočíva v ich rýchlom pokazení sa, napríklad pomnožením mikroorganizmov, a konzumácia takejto potraviny môže spôsobiť zdravotné ťažkosti (hnačky, nevoľnosť, zvracanie). Odporúčame, ak je to možné, počas prepravy použiť termoboxy, termotašky,“ dodáva Rovný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM