Lukáš Zavacký Správy

Hygienici s jasným varovaním: Na Jazere by sa nemali kúpať deti a alergici!

Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach si posvietili na miesta na kúpanie v našom regióne. Čítajte radšej celé...

Ilustračný obrázok k článku Hygienici s jasným varovaním: Na Jazere by sa nemali kúpať deti a alergici!
Zdroj: TASR

„Kontroly aj s odbermi vzoriek vôd na laboratórne vyšetrenie sa vykonávajú na letných kúpaliskách raz za mesiac a na prírodných vodných plochách raz za dva týždne,“ uviedla Zuzana Dietzová zo spomenutého zariadenia.

Doteraz hygienici uviedli do prevádzky sedem lokalít s bazénmi – Rybu Aničku, Mestské kúpalisko na Rumanovej ulici, Kúpalisko Triton, Červenú hviezdu a areál Mestskej krytej plavárne v Košiciach, Mestské kúpalisko v Medzeve a Mestské kúpalisko v Moldave nad Bodvou.

Čítajte tiež: Letná sezóna v plnom prúde: Porovnajte si cenníky kúpalísk v Košiciach

„Žiadosť o uvedenie do prevádzky podal v týchto dňoch na náš úrad aj správca takejto plochy pri hoteli Garden v Košickej Belej, avšak táto je momentálne na našom úrade vo vybavovaní. V tomto týždni sa vykoná previerka a odbery,“ spresnila.

Hygienici kontrolujú i prírodné vodné plochy. Nádrže Ružín a Bukovec majú dobré podmienky. Problém sa však vyskytol na Jazere.

Čítajte tiež: PREHĽAD jazier a nádrží pri Košiciach: Kde je najkvalitnejši­a voda?

„Mestskej časti bude doručený list, aby prístupnými verejnými prostriedkami zverejnila informácie o neodporučení kúpania sa v Jazere pre citlivú časť populácie, do ktorej patria deti, alergici a imunitne oslabení občania. Dôvodom je stúpajúci počet cyanobaktérií (siníc) tvoriacich sinicový toxický kvet,“ skonštatovala Z. Dietzová.

Zvyšná časť zdravej dospelej populácie sa v tejto lokalite podľa jej slov osviežiť vo vode môže.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM