Lenka Fedorová Rôzne

Infikované kliešte v okolí Košíc: Hygienici prezradili aktuálne miesta výskytu!

Slnečné počasie láka do prírody, tam ale číhajú aj riziká. Prezrite si zoznam ohnísk kliešťovej encefalitídy v Košiciach a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Infikované kliešte v okolí Košíc: Hygienici prezradili aktuálne miesta výskytu!
Zdroj: TASR

Kliešťom sa v našich zemepisných šírkach darí. Prebúdzajú sa v marci, naplno začnú útočiť v apríli a obete si hľadajú až do októbra. Najviac kliešťov je v máji a v júni.

Pre človeka sú nebezpečné tým, že infikované prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu.

Ako uvádzajú odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. Kliešte sa nachádzajú na celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu kliešťovej encefalitídy.

Rozhodli sme sa vám však priniesť zoznam ohnísk kliešťovej encefalitídy v celom Košickom kraji. Pozorne si preto preštudujte tento prehľad.

OKRES OBLASŤ
Košice I až IV Horný Bankov, Myslavský les, Čermeľ, Jahodná, Mestské lesy, Ťahanovský les, Zelený dvor, Krásna nad Hornádom, sídl. Košického vládneho programu-les, park v miestnej časti Sever-park, les v okolí sídliska Furča, k.o. Kavečany,Poľov
Košice okolie Slanské lesy, k.o. Semša, Kysak, Malá Ida, Zlatá Idka, Trebejov, Bukovec, Paňovce, Medzev, Cestice-časť Dubky, Kalša, Herľany,Nižná Kamenica, Nižný Klátov

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR ochorelo v minulom roku na kliešťovú encefalitídu na Slovensku 174 osôb, najvyšší počet ochorení bol v Banskobystrickom kraji – 60, najmenej – 2, v Bratislavskom kraji. Na lymskú boreliózu ochorelo 1 105 osôb, najviac v Žilinskom kraji – 304, najmenej v Bratislavskom – 24 ľudí.

Viete, že?

  • Larvy kliešťa pripomínajú škvrnu sadze, nymfy sú veľké ako špendlíková hlavička alebo zrniečko maku
  • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu
  • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu
  • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol
  • Nemajú radi cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu, alebo podľa niektorých látok v pote
  • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapadajú
  • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im ,,nesadnete" odpadnú a hľadajú si inú obeť
  • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy

Foto: Ilustračné

Zdroj: ÚVZ SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM