Peter Handzuš Od Vás

Izraelské dobrodružstvá 3

Jedna raketa dopadla 400 metrov od fitness klubu našich kasární, kde zanechala 20-metrový kráter.

//V roku 1982 počas Galileiských vojen a z dôvodu mobilizácií vojenských síl bolo málo pracovnej sily v izraelskej ekonomike. Dr. Aharon Davidi bol veliteľom armádnych vzdušných síl a on vtedy zorganizoval dobrovoľné občianske robotnícke hnutie, ktoré pomohlo pri prekonávaní ťažkostí ekonomiky Izraela. Počas niekoľkých týždňov sa prihlásili stovky dobrovoľníkov. Tento program bol veľmi úspešný a zrodila sa myšlienka, ktorá udržiava dobrovoľné občianske robotnícke hnutie na pomoc Izraela naďalej.

Táto akcia mala pokračovanie. V roku 1983 vzniklo neziskové hnutie Dobrovoľníci pre Izrael, ktoré nie je politické. Hnutie odvtedy prijíma dobrovoľníkov z 30 krajín sveta na občianske práce na základňu izraelskej armády. Dobrovoľníci prichádzajú do Izraela na 3 týždne. Popri práci sa zúčastňujú na výcviku základov sebaobrany. //

Dnes je nedeľa, 11. marca. Tu v Izraeli je to prvý pracovný deň. Je príjemné počasie, v Tel Avive namerali 28°C.

V Beer Sheva, kde sme boli ubytovaní predtým je bohužial horúcejšia situácia. V piatok večer izraelské letectvo zostrelilo auto jedného palestískeho vodcu v Gaze, zomrel na mieste. Odpoveď nenechala na seba dlho čakať. Za 24 hodín vystrelili Palestínčania na mesto a okolie viac ako 130 rakiet. Aktuálny stav je osem vážne zranených. Útoky pokračujú. Jedna raketa dopadla 400 metrov od fitness klubu našich kasární, kde zanechala 20-metrový kráter.

Po dlhom uvažovaní sme sa natrvalo rozhodli, že pre zachovanie vlastnej fyzickej bezpečnosti sa radšej nevrátime do kasární. Ubytovali sme sa v jednom hoteli. Tu zostaneme do konca týždňa, kým sa nevrátime domov.

Vďaka našim priateľom pokračujeme v tréningu s profesionálmi. Na úsvit zostalo behanie na pláži, popoludní cvičíme na pláži na fitness zariadeniach.

Ja sa ešte musím vrátiť do kasární Beer Sheva, ale idem len sám, nechcem ohroziť život chlapcov. Musím ešte splniť jednu výzvu.

Je z nás veľmi dobrý tím. Som si istý, že chlapci sa veľmi zmenia. Zmenia sa ich hodnoty a v neposlednom rade ich názory na Izrael a izraelských ľuďí. Deň čo deň sme sa stretávali tvarou tvár s úprimnosťou a ústretovosťou tunajších ľudí.

Sobotňajší tréning zasiahol do sabbatu, takže sa zastavila autobusová doprava. Náš tréner napriek tomu, že už mal byť doma na oslave manželkiných narodenín, doviezol nás naspäť svojim autom do našej ubytovne. Keď som mu chcel zaplatiť, začudovane sa na mňa pozrel, všetkých nás objal, ukázal na svoje srdce a povedal, že to robil zo srdca, nie pre peniaze. Myslíme si o sebe, že sme tvrdí bojovníci, ale videl som, že od tohto úprimného gesta aj chlapcom zvlhli oči.

Dnes sme sa dve hodiny opaľovali, spravil som veľa fotiek, keď bude dobré internetové spojenie tak, ich zavesím na web.

Včera som sledoval výsledky volieb. Je to tak. To je jedno, kto to bude robiť, len nech je už stabilita. Gratulujem víťazovi, dolu klobúk pred každým kto bojoval, ale klaniam sa pred voličmi, ktorí sa zúčastnili na voľbách vo vysokej miere.

Mimochodom, takúto vysokú účasť žiadny politolog, žiadny inštitút verejnej mienky nepredpokladal a ani sa nepriblížil predpoveďou. Rozhodol som sa, že keď prídem domov, otvorím inštitút verejnej mienky a vďaka mojim skoro dokončeným politologickým štúdiám budem rozprávať veľké a múdre veci. A keď mi to nevyjde, tak na druhý deň vysvetlím presný opak.

Pozdravujem všetkých.

Sklut Tibor a tím z Izraela.

izrael  3
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM