Samospráva

Ján Dečo pripustil kandidatúru na primátora: Do kampane pôjde len s reálnou šancou uspieť

Poslanec mestského zastupiteľstva a bývalý mestský funkcionár KDH Ján Dečo nevylúčil, že za istých okolností by mohol ohlásiť kandidatúru na funkciu primátora Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Ján Dečo pripustil kandidatúru na primátora: Do kampane pôjde len s reálnou šancou uspieť
Zdroj: TASR

„Aj keď to nie je téma, ktorou by som sa momentálne prioritne zaoberal, musím priznať, že ma s touto myšlienkou oslovilo už veľa ľudí, ktorých názor si vážim,“ uviedol Dečo. O možnosti jeho kandidatúry sa začalo v kuloároch hovoriť po tom, čo v mestskom zastupiteľstve opakovane kritizoval primátora, naposledy ostro za návrh rozpočtu mesta, ale aj postoje svojich kolegov – poslancov z SDKÚ-DS a KDH.

Pravicové strany podporujú Bauera

Ako priznal, uvedomuje si, že súčasná situácia v meste je pomerne zložitá. „Strany pravicového spektra vyjadrili podporu Rudolfovi Bauerovi a zrejme majú pocit, že vybrali dobre a že proti súčasnému kandidátovi postavili rovnocenného protivníka. Ale nezabudnime, ako dopadol v prezidentských voľbách iný kandidát takzvanej Ľudovej platformy,“ zamyslel sa Dečo.

Doplnil, že Bauer už zastával funkciu predsedu VÚC aj primátora Košíc, ale žiadny z týchto postov sa mu nikdy nepodarilo obhájiť. „Nemyslím si, že je schopný pre mesto priniesť potrebnú dynamiku, to by sa za 25 rokov už prejavil,“ povedal.

Do kampane len s reálnou šancou uspieť

Ak by naozaj došlo k tomu, že by sa uchádzal o primátorskú stoličku, nechce byť tým, ktorý by mal účelovo odoberať niekomu percentá. „Do kampane by som išiel, len ak by som mal istotu, že môžem skutočne zabojovať o reálnu zmenu v Košiciach,“ vyhlásil Dečo.

S rozpakmi preto prijal medializované informácie o svojich bývalých straníckych kolegoch, ktorí neskryte vyhlasujú, že budú kandidovať za KDH, ale po voľbách možno zmenia dres. „Naozaj by bolo načase, aby niektorí ľudia prestali zneužívať cudzie chrbty na svoju cestu hore. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som KDH kritizoval i opustil. Stranícka podpora nie je to najdôležitejšie, čím by mal disponovať primátor mesta. Odvaha i schopnosť zanechať pozitívnu stopu, konkrétne výsledky, občianska podpora a čistý štít sú dnes u ľudí určite viacej cenené,“ uzavrel Dečo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM