Lukáš Zavacký Rôzne Správy

Janka Rajňáková z ťahanovského úradu nám ukázala FOTKU, ktorú si cení najviac

Na ťahanovskom miestnom úrade má na starosti kultúru, šport, propagáciu, pamätné knihy, web, facebookovú stránku, komunikáciu s verejnosťou či noviny. Ing. Janka Rajňáková nám prezradila niečo o svojom džobe, ale nielen o ňom.

Ilustračný obrázok k článku Janka Rajňáková z ťahanovského úradu nám ukázala FOTKU, ktorú si cení najviac
Zdroj: archív Ing. Janky Rajňákovej

Vykonávate profesiu, ktorá je veľmi atraktívna. Ako ste sa k nej dostali?

Cez konkurz. Bola som na materskej dovolenke a zaregistrovala som inzerát na redaktorku televízie v našej mestskej časti. Najmladšie sídlisko, ktoré ešte nebolo dostavané, začalo budovať samosprávu veľmi transparentne. Spolu s dvoma kameramanmi sme vyrábali týždenne polhodinovú reláciu. Bola to pre mňa nová skúsenosť. Vďaka nej som sa veľa naučila.

Kedy to bolo?

Pred dvadsiatimi rokmi. Postupne sa menila moja pracovná pozícia. Miestnu televíziu postupne vytlačila regionálna. V posledných rokoch internet. Počas tohto obdobia som bola hovorkyňou, moderátorkou, organizátorkou spoločenských, kultúrnych a športových podujatí, redaktorkou periodika, grafičkou, webovou operátorkou.

Zažili ste asi toho dosť. Čo vás za to obdobie najviac prekvapilo?

V súčasnosti sa dosť zmenili nálady. Pred rokmi boli obyvatelia pozitívni a tešili sa z každého kroku dopredu.

Čomu to pripisujete?

Možno to bol ešte dozvuk zmeny režimu a všetci sme vkladali do budúcnosti veľké nádeje. Dnes vládne vo svete skepticizmus. Ľudia musia bojovať so stále väčšou kopou problémov. Ich nálady sa prenášajú tiež do komunikácie so samosprávou a často ich kritiku voči nej neprerazia žiadne naše objektívne argumenty. Napriek tomu sa vo svojej práci stretávam aj s takými, ktorí konajú nezištne a nenechajú sa ničím a nikým odradiť od toho, aby nejako prispeli k rozvoju sídliska.

A čo osobný zážitok? Vryl sa vám nejaký do pamäti?

Je ich veľa. Pozitívne si občas pripomeniem v rozhovoroch s kolegami alebo doma v rodine. Bolo to napríklad pred rokmi moderovanie naživo počas zimnej kalamity, keď mestská časť informovala obyvateľov, ako sa majú zabezpečiť , kde si môžu nakúpiť zásobu potravín, kde a kedy môžu pomáhať dobrovoľníci. Zaujímavý pre mňa bol rozhovor s vtedajším predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, privítanie prezidentov krajiny a iných hostí. Skvelá bola aj návšteva jedného vďačného dôchodcu s fľašou šampanského, ktorému sme oznámili, že dostane trojeurovú poukážku ako vianočný príspevok. Len veľmi ťažko si dal vysvetliť, že to so svojou vďakou trošku prehnal. Je však toho viac. Mám naozaj tvorivé zamestnanie a snažím sa ho robiť čo najlepšie.

Prejdime na súkromný život. Je niečo, na čo nikdy nezabudnete?

Nerada vyzdvihujem na piedestál nejaké udalosti, lebo je ťažko vyberať. Mnohé vo mne vyrývajú veľkú emocionálnu ryhu. Úžasné bolo spievať so zborom opery Štátneho divadla Košice v Stavovskom divadle v Prahe, kde kedysi Mozart dirigoval Figarovu svadbu a premiéru Dona Giovanniho, vidieť Petra Sagana pretekať na jednej z etáp Tour de France v Gape, či dívať sa na Paríž z Eiffelovej veže. Najkrajšie chvíle prežívam so svojou rodinou. Keď sme spolu s deťmi a manželom, mám pocit, že je to najkrajší okamih. Podobne sa cítim, keď sa vraciam k mamičke, ktorú až tak často nevídam.

Určite ste si nejaký z pekných okamihov zvečnili na fotografiu…

Musím povedať, že v práci som to väčšinou ja, kto stojí za objektívom. Doma je to naopak. Vzácne sú všetky, lebo každý zo záberov zachytáva niečo špecifické. Priznám sa, že všade mám v rámiku iba svoje ratolesti.

Ing. Janka Rajňáková nám poslala obľúbenú snímku z hlavného mesta Francúzska, no pridala ešte jednu. Obe nájdete v galérii.

Ing. Janka Rajňáková nám ukázala svoje cenné fotky
2
Galéria
Zdroj: archív Ing. Janky Rajňákovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM