Michal Lendel Rôzne

Jar je už v meste v plnom prúde: OBRÁZKY, ktoré chytia za srdce každého Košičana

Jar je v Košiciach v plnom prúde. Dôkazom toho nám môžu byť rozkvitnuté záhony, ale aj niektoré druhy stromov a kríkov po celom meste, medzi ktorými vynikajú okrasné japonské čerešne lemujúce niektoré z košických ulíc. Čo poviete na túto nádheru, ktorú si pre nás pripravila príroda tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Jar je už v meste v plnom prúde: OBRÁZKY, ktoré chytia za srdce každého Košičana
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Tohoročná jar k nám zavítala o čosi skôr a svojím bohatstvom nešetrila ani v Košiciach. Už tradične dokážu zaujať svojimi kvetmi najmä japonské čerešne Sakury, ktoré krášlia mnohé z košických ulíc. Tieto ružovo kvitnúce stromy sú nielenže hlásičmi jari, ale pre mnohých zaľúbencov poskytujú aj miesto pre spoločné romantické prechádzky. Pri našej snahe urobiť pár zaujímavých záberov týchto stromov sme stretli niektorých Košičanov, ktorí nám dali v tomto za pravdu.

Chladu a sedenia doma má po zime dosť vysokoškolák Jaro (23) prechádzajúci ulicou Milosrdenstva na Juhu so svojou priateľkou Zuzkou (19). Podľa ich slov to bola náhoda, že sme ich stretli priamo pod bujne rozkvitnutými čerešňami na tejto ulici, ale aj oni cítia, že jar je konečne tu. „Človeku už chýbalo teplo, slnko a kvety. Teraz už chodievame vonku oveľa častejšie a dlhšie a to samozrejme láske pomáha,“ povedala študentka s úsmevom.

O niečo ďalej na Južnej triede sme zastihli aj Mirku a Lucku (obe 16), ktoré sa chceli pri jednej z kvitnúcich japonských čerešní odfotiť na mobil. „Áno, je to krásne a hlavne kvôli týmto stromom vieme, že prichádza jar, hoci aj tieto čerešne sa vedia pomýliť a rozkvitnú aj v zime. My sme sa sem prišli odfotiť kvôli profilovke na facebook,“ zdôverili sa nám so smiechom dievčatá.

Na sídlisku Kuzmányho sme stretli pani Jarmilu (71), ktorej sa rozkvitnuté stromy tiež veľmi páčia, no na jari najviac obľubuje vôňu orgovánu, s ktorou podľa nej nemôžu súperiť ani japonské Sakury. „Ja som vyrástla na dedine a tam sme mali taký zvyk pobozkať sa s milým pod zakvitnutou čerešňou na 1. mája. No ako pozerám tento rok sa budú musieť mladí asi poponáhľať,“ dodala dôchodkyňa.

OBRÁZKY, ktoré musia chytiť každého Košičana za srdce
25
Galéria
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM