Lenka Fedorová Rôzne

Jedinečná šou v Košiciach: Liahnutie exotických motýľov uvidia návštevníci naživo

Košická Botanická záhrada si tentokrát pripravila jedinečnú motýliu šou, počas ktorou budú môcť návštevníci vidieť liahnutie motýľov v priamom prenose. Motýle pochádzajú z rôznych exotických krajín.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná šou v Košiciach: Liahnutie exotických motýľov uvidia návštevníci naživo
Zdroj: TASR

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach predstaví 20. mája 2016 unikátnu výstavu, na ktorej uvidia návštevníci Motýle exotických trópov. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Mária Hrehová.

Motýle sa budú priebežne liahnuť

Návštevníci budú mať možnosť uvidieť približne 3000 jedincov zo 100 druhov motýľov pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie. Motýle sú vo forme kukiel, ktoré sa budú priebežne liahnuť v špeciálnych liahňach. Kukly budú podľa Hrehovej dovezené v niekoľkých termínoch, aby návštevníci počas výstavy mohli vidieť čo najviac rôznych druhov.

„Oproti minulým rokom sú objednané kukly aj niektorých nových zaujímavých motýľov. K takým patrí napr. farebne veľmi nápadný Callicore pitheas zo Strednej a Južnej Ameriky. Má široké pozdĺžne červené a čierne pásy na hornej strane krídel a kruhové škvrny zospodu. Pre svoje nezvyčajné sfarbenie býva často prenasledovaný producentmi suvenírov, ktorí jeho krídla používajú pri výrobe šperkov a dekoračných predmetov. Boli objednané aj kukly viacerých nových juhoamerických druhov s tzv. tigrím sfarbením krídel, kde sa striedajú čierne, oranžové, prípadne žlté pásy a škvrny. Tieto napohľad podobné druhy sú ukážkou fenoménu známeho ako mimikry,“ uviedol fytopatológ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Martin Suvák.

Súťaž o najkrajšiu autorskú fotografiu

Počas výstavy je pripravená aj sprievodná akcia vo forme fotosúťaže o najkrajšiu fotografiu exotického motýľa. „Každý z návštevníkov sa môže nielen pokochať motýľmi a zvečniť si ich fotoaparátom, ale tiež sa zapojiť do súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa zhotovenú počas tohtoročnej výstavy v botanickej záhrade,“ povedal riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Sergej Mochnacký.

Deviaty ročník výstavy motýľov, ktorý sa uskutoční v tropickom skleníku Viktória, potrvá do 30. júna. Návštevníci si ju budú môcť prezrieť v čase od 09.00 do 17.00 h. Sprístupnená bude aj prezentácia preparovaných motýľov vo vestibule botanickej záhrady na Mánesovej 23 v Košiciach.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM