Andrea Mesarčíková Rôzne

Jeseň bude v metropole východu v znamení operety

Milovníci operety si na konci októbra a v polovici novembra prídu v Košiciach na svoje.

Svoju prvú kapitolu napíše Košický operetný festival, ktorého organizátorom je Sláčikový orchester Musica Iuvenalis a ktorý sa uskutočňuje s podporou Ministerstva kultúry SR a projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013.
„Opereta je divadelný žáner, ktorý má v meste Košice mimoriadnu tradíciu a bohatú históriu. Košický divák operetu miluje, a preto by sme radi týmto festivalom spestrili ponuku operetných predstavení, vytvorili tradíciu, ktorá v strednej Európe nemá obdobu,“ povedal o festivale jeho riaditeľ Igor Dohovič. Ako dodal, zapojením jednotlivých partnerov chcú spropagovať mesto Košice v celom regióne strednej Európy. „Tým, že niektoré festivalové produkcie budú postavené na mladých účinkujúcich a študentoch konzervatória, chceme spropagovať tento žáner aj medzi mladými ľuďmi, budúcimi divákmi divadelných predstavení,“ priblížil Dohovič jeden z cieľov operetného festivalu.
Opereta ako žáner sa z košického divadelného prostredia postupne vytrácala a ani občasné naštudovanie tohto žánru v košickom Štátnom divadle na tomto fakte nič nemení. „Chceme vrátiť tradície operety do Košíc, oživiť tento divadelný žáner, ktorý bol vždy významným spôsobom spájaný s Košicami a je zárukou mimoriadneho a širokého záujmu divákov,“ spresnil Dohovič. Medzinárodný rozmer festivalu podporuje myšlienku kooperácie divadiel a producentov prostredníctvom operetných predstavení, ktoré vzniknú buď predstaveniami jednotlivých hosťujúcich súborov, ale aj koprodukciou viacerých partnerov na spoločných predstaveniach a koncertoch.
Festival sa začne už na konci októbra predstaveniami dvoch domácich divadiel. 28. októbra sa v priestoroch Divadla Cassia predstaví divadlo Thália s naštudovaním operety Emmericha Kálmána Grófka Marica. O deň neskôr uvedie Štátne divadlo Košice v svojej historickej budove reprízu operety Čardášová princezná od toho istého autora. Samotné festivalové dianie sa začne 10. novembra koncertom nádejných hviezd operety z košického Konzervatória v koncertnej sále Základnej umeleckej školy Hemerkova na Hlavnej ulici v Košiciach. V historickej budove Štátneho divadla (ŠD) Košice sa 13. novembra s predstavením Franza Lehára Veselá vdova po prvýkrát v histórii predstaví v Košiciach Štátna opera Banská Bystrica, 14. novembra v tom istom priestore sa s predstavením Opereta na cestách predstaví Divadlo Wüstenrot z Bratislavy, o deň neskôr na Malej scéne ŠD Košice uvedie Národné divadlo Moravsko-slezské z Ostravy galavečer Smejeme sa s Josefom Kobrom. Festival bude doplnený množstvom sprievodných podujatí propagujúcich operetu.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM