Andrea Mesarčíková Rôzne

JRD’ART CAMP

Občianske združenie Art-eko a košické Divadlo na peróne organizujú 31.7.2010 v obci Včelince neďaleko Tornale multimediálny performance pod názvom JRD‘ ART CAMP.

Prezentácia je nepriamym pokračovaním minuloročného projektu HRANICA / HATÁR. JRD‘ ART CAMP nadväzuje na HRANICU / HATÁR hlavne rozširovaním základnej témy, ktorou je myšlienka vzájomného zblíženia, posilňovania cezhraničných vzťahov višehradského regiónu a stierania bariér medzi národmi aj jednotlivcami prostredníctvom umenia a multikultúrneho dialógu.

JRD‘ ART CAMP, rovnako ako jeho predchodca, sa opäť odohráva na netradičnom mieste. Opustené priestory jednotného roľníckeho družstva Včelince, ktoré sú situované deväť kilometrov od hraníc s Maďarskom na desať dní ožijú tvorivou prácou 23 umelcov. Vzájomná spolupráca a pretvorenie mŕtveho prostredia spojí činnosť dizajnérov, maliarov, sochárov, street-arterov, hudobníkov, hercov, tanečníkov a fimárov. Umelci majú k dispozíci celý areál družstva a materiál, ktorý sa nachádza na jeho pozemku. Prostredníctvom ich site-specific tvorby získa toto miesto novú výpovednú hodnotu a ponúkne obyvateľom pohraničných oblastí nový, kreatívny pohľad na minulosť a vlastnú existenciu.

Súčasťou záverečnej interaktívnej multimediálnej prezentácie, ktorá sa verejnosti otvorí v sobotu, 31.7.2010 o 20:00, bude aj ukážka pripravovaného dokumetárneho filmu mapujúceho osudy ľudí žijúcich na území bývalého Uhorska. V závere JRD´ART CAMPU sa hlavní predstavitelia filmového dokumentu zo Slovenskej, Maďarskej a Rumunskej strany stretnú prvýkrát. Záznam zo stretnutia bude zapracovaný do finálnej verzie dokumentu.

V areáli bude pripravené stanové mestečko pre návštevníkov z väčšej diaľky. Vstup na podujatie je voľný.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM