Lenka Fedorová Kultúra

Júlové potulky Košicami: Návštevníkom odkryjú aj tajomstvá spoza múrov synagóg

Sprievodca Milan Kolcun si v júlových potulkách posvieti na ďalšie zaujímavosti z metropoly východu. Nadšencom histórie porozpráva o jej židovskej minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Júlové potulky Košicami: Návštevníkom odkryjú aj tajomstvá spoza múrov synagóg
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvý víkend v mesiaci patrí v Košiciach už tradične potulkám, po ktorých návštevníkov sprevádza Milan Kolcun. Tentokrát sa vyberie po stopách židovských Košíc.

Židovské Košice

Milan Kolcun absolvuje v júlových potulkách mestom Košice prehliadku židovských pamiatok. Do synagóg sa dá málokedy dostať, a tak potulky odhalia tajomstvá ukryté múrmi. Návštevníci si tak budú môcť vybrať zo západnej trasy v sobotu alebo z východnej trasy v nedeľu, resp. budú môcť absolvovať obe trasy.

,,Boli ste už v priestoroch židovskej školy? Ak nie, tak teraz máte príležitosť na židovskej dvojpotulke," týmito slovami láka na júlové potulky sprievodca Milan Kolcun. Štartovať sa bude tak, ako je tomu zvykom spred Vedeckej knižnice na Hlavnej ulici.

Každý mesiac iná téma

Potulky mestom sa konajú pre obyvateľov mesta i návštevníkov, avšak zakaždým ich čaká iná téma a trasa a zaujímavosti z histórie i súčasnosti Košíc priamo na mieste. Počas potuliek sa často môžu dostať na inak neprístupné miesta. Potulky sa konajú vždy prvý víkend v mesiaci a za každého počasia.

Prehliadky s Milanom Kolcunom sa začínajú v sobotu a nedeľu o 10:30, 12:00, 14:00, 15:30, 17:00 po slovensky. Ak ste už boli na tejto téme, môžete si vyskúšať výklad iného sprievodcu než minule. Zoltán Balassa sprevádza v sobotu i v nedeľu o 11:00 po slovensky a 16:00 po maďarsky.

Počas leta sa môžu nadšenci histórie tešiť na tému Nová NEMOCNICA ako GALÉRIA a v septembri na tému Košická Nová Ves. Organizátorom Potuliek je Mestské informačné centrum mesta Košice.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM