Alexandra Kolínská Správy

K mestským sa pridali aj krajskí: Poslanci nesúhlasia s geologickým prieskumom na Jahodnej!

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) vyjadrilo nesúhlas s avizovaným zámerom firmy Ludovika Energy s.r.o. dosiahnuť predĺženie lehoty geologického prieskumu týkajúceho sa uránu v oblasti Jahodná pri Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku K mestským sa pridali aj krajskí: Poslanci nesúhlasia s geologickým prieskumom na Jahodnej!
Zdroj: TASR

V prijatom uznesení zastupiteľstvo vyzvalo Ministerstvo životného prostredia SR, aby nevyhovelo žiadosti tejto firmy, ani prípadnej podobnej žiadosti iného subjektu. Svoj nesúhlas vyjadrili mestskí poslanci aj na prvom zasadnutí. Viac sa dočítate v článku Geologický prieskum na Jahodnej: Poslanci košického zastupiteľstva sú proti.

Za uznesenie hlasovalo 48 poslancov, zdržali sa dvaja. Návrh vzišiel z iniciatívy Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (ZO SZOPK) Košice 2013. „Ak chceme reálne zabrániť ťažbe a spracovaniu uránu v Košiciach, je potrebné v prvom rade zabrániť pokračovaniu prieskumu, ktorého konečným cieľom je ťažba. Tento prieskum nie je v záujme štátu, nie je v záujme kraja a nie je v záujme občanov, je len v záujme súkromnej banskej firmy,“ uviedol vo vystúpení pred poslancami zástupca košických ochranárov Karol Labaš.

Zastupiteľstvo KSK deklarovalo aj nesúhlas s dobývaním akýchkoľvek nerastov v chránenom ložiskovom území Košice VI.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM