Lenka Fedorová Rôzne Správy

Kalamita v roku 1963 na unikátnych ZÁBEROCH: V Košiciach zasahovala armáda!

Je to už viac ako 50 rokov, čo východ Slovenska potrápila mimoriadne chladná zima. Viditeľnosť dosahovala miestami len jeden meter!

Ilustračný obrázok k článku Kalamita v roku 1963 na unikátnych ZÁBEROCH: V Košiciach zasahovala armáda!
3
Galéria
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok o snehovej kalamite spred takmer 20 rokov, ktorý u vás vzbudil veľké emócie, spomienky i nostalgiu. Do Košíc vtedy prišla na pomoc aj vojenská technika.

Pamätáte si však ešte na zimu v roku 1963? Podľa SHMÚ išlo o najchladnejšiu zimu a priemerná teplota počas nej klesla na –7 C°. Za tú najteplejšiu je považovaná zima na prelome rokov 2006/2007, kedy priemerná priestorová teplota vzduchu dosahovala takmer 1,5 C°.

Archívne zábery z tohto obdobia hovoria o boji so závejmi vo Východoslovenskom kraji. V obvode Košickej dráhy boli v pohotovosti pracovníci traťových dištancií na všetkých úsekoch tratí, ktoré boli ohrozené tvorbou závejov.

"Podľa potreby prechádzajú po trati rušne so snehovými pluhmi a odmetávajú čerstvo naviaty sneh pracovníci traťových dištancií zľadovatelý sneh spomedzi koľají a celého profilu trate potom rozkopávajú a odhadzujú lopatami. V 15–18 stupňovom mraze pracovalo vyše 100 robotníkov z traťovej dištancie Spišská Nová Ves a príslušníkov armády. " písalo sa vtedy v médiách.

Obzvlášť nepriaznivé podmienky boli na cestnom úseku Košice-Prešov, kde nasadili tri snehové pluhy a frézu. Chvíľami sa znížila viditeľnosť na jeden meter. Pozrite si v galérii pár fotografií, ako to vtedy vyzeralo.

Snehová kalamita na východe Slovenska v roku 1963
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM