Lenka Fedorová Rôzne

Kam na výlet: 5 hradov neďaleko Košíc, ktoré stoja za návštevu!

Lákajú nás celé stáročia, ich história niekedy vyráža dych. Vo svojej dobe boli významnými pevnosťami, dnes odhaľujeme ich zákutia.

Ilustračný obrázok k článku Kam na výlet: 5 hradov neďaleko Košíc, ktoré stoja za návštevu!
Zdroj: TASR

Turniansky hrad

Z Turnianskeho hradu zostala už len zrúcanina, ktorá sa týči nad obcou Turňa nad Bodvou. Aj keď zo známeho hradu zostali, už len ruiny, vďaka svojej rozhľadnosti je obľúbenou turistickou lokalitou. Hrad je stále cieľom mnohých návštevníkov Slovenského krasu aj vďaka tomu, že ponúka nádherný výhľad na Turniansku kotlinu, ako aj za slovensko-maďarské hranice. Okrem toho, že hrad je jednou z najpríťažli­vejších cieľov turistov, patrí medzi najvzácnejšie floristické územia Slovenska. Ja za tým výskyt rumenice turnianskej (Onosma tornensis), ktorá je endemitom okolia Turnianskeho hradného vrchu v celosvetovom meradle! Z Košíc je vzdialený necelých 30 km.

Čítajte tiež: 5 dedín z okolia Košíc, o ktorých by mal vedieť každý: Vodopády, kúpele, a to nie je všetko!

Hrad Ľubovňa

Hrad z 13. storočia vznikol ako hraničný strážny hrad, ktorý mal chrániť obchodné cesty do Poľska. V minulosti Ľubovniansky hrad preslávili stretnutia korunovaných hláv, ukrývanie poľských korunovačných klenotov. Známe je tiež väznenie Mórica Beňovského, ktorý bol známy šľachtic, cestovateľ i kráľ Madagaskaru! Hrad je pomerne v zachovalom stave a sú v ňom umiestnené pútavé expozície Ľubovnianskeho múzea. Jeho návšteva je určite príjemným zážitkom.

Kapušiansky hrad

Romantická zrúcanina Kapušianskeho hradu leží pri Prešove na skalnom výbežku nazývanom Zámčisko. Z Košíc je to asi len 45 km. S hradom sa spája známa povesť o hradných pánoch Kapayovcoch. Povesť hovorí o tom, že dvaja bratia boli nezvyčajne lakomí. Keď sa raz chceli zavďačiť kráľovi, každý z bratov dal na dary ušiť mech. Keď však jeden z bratov videl, že mech toho druhého je menší, odstrihol aj zo svojho, aby nemusel dávať viac. Takýmto postupom im z mechov zostali len mešteky. Keď prešibaný kráľ dostal skúpe dary, poctil Kapayovcov návštevou. Vyhostil ich tak, až lakomým bratom nezostalo v truhliciach ani jednej zlatky.

Čítajte tiež: Krásy východu, na ktoré sme hrdí: 5 jaskýň v okolí Košíc, ktoré by ste určite mali navštíviť!

Krásna Hôrka

Hrad Krásna Hôrka je od Košíc vzdialený asi 70 km a dlhodobo bol vyhľadávanou lokalitou. Hrad bol postavený ako ochrana stredovekej cesty, ktorá viedla cez banícke oblasti. Po požiari, ktorý hrad zachvátil v roku 2012 sa momentálne rekonštruuje. Po obnove by mala byť Krásna Hôrka rozdelená na dve časti, na voľne prístupnú a kontrolovanú. Novinkou má byť multifunkčná miestnosť na piatom nádvorí, kde sa majú konať výmenné výstavy z Maďarska a Poľska či menšie koncerty. Mumifikované telo Žofie Serédyovej sa momentálne nachádza v Betliari, avšak po dokončení obnovy Krásnej Hôrky má byť naspäť prevezené na hrad.

Hrad Boldogkő

Tento hrad leží síce v susednom Maďarsku, avšak len asi 50 km od Košíc. V minulosti slúžil ako strážny hrad na ceste okolo Hornádu a splnil tak svoju úlohu proti Tatarom. Hrad sa pýši netradičnou reštauráciou, ktorá sa snaží čo najviac priblížiť vtedajšej dobe. Jedlo v nej podávajú starým, vtedajším spôsobom na drevenom riade a pri každom stole nájdete rytierske prehozy, ktoré si môžete obliecť a podčiarknuť tak príjemnú historickú atmosféru. Ako príbor máte k dispozícii drevenú lyžicu a na záver vás pri stole čaká drevená nádržka s vodou a citrónom na umytie. Rozhodne stojí za vyskúšanie!

Foto: Ilustračné

Hrady ležiace neďaleko metropoly východu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM