Zuzana Vajayová Rôzne

Karpatská nadácia a VSE otvorili grant na oživenie fondu knižníc

Karpatská nadácia (KN) s podporou Východoslovenskej energetiky a. s. (VSE) z dvoch percent z dane z príjmu otvorila v pondelok (9.5.) nový grantový program Otvorená knižnica.

Program je zameraný na oživenie knižničného fondu a komunitných aktivít obecných a školských knižníc. V programe budú udelené granty v celkovej hodnote 30.000 eur.

Ako uviedla riaditeľka KN Laura Dittel, cieľom programu je podporiť aktívnu snahu knižníc o prilákanie čitateľa a užívateľa služieb a zároveň ich transformovať na otvorené komunitné priestory aktívne využívané rôznymi skupinami obyvateľov na stretávanie a na spoločné aktivity s dôrazom na deti a mládež. Program má ambíciu posilniť pôvodnú funkciu verejných a školských knižníc a zmeniť ich na otvorený priestor, ktorý ponúka atraktívne služby a programy hlavne pre mladú generáciu.

„Knižnice boli kedysi miestom, kde ľudia s obľubou trávili čas pri dennej tlači alebo v debatách o knihách. Aj keď si uvedomujeme, že doba sa zmenila a internet nahradil mnohé tradičné inštitúcie, knižnice stále majú potenciál ľudí vzdelávať aj modernými formami. Týmto programom im chceme vrátiť tú zašlú slávu a opäť do nich prilákať ľudí na inovatívnu ponuku kníh a aktivít.“, dodala Dittel.

Program je otvorený pre verejné knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a samosprávnych krajov a školské knižnice pri základných a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Žiadatelia sa môžu uchádzať o podporu projektu v rozmedzí od 1.500 eur do 3.000 eur.

„Naša spoločnosť podporuje niekoľko projektov zameraných na zmysluplné trávenie voľného času detí a mládeže. Po športovo zameranom programe Voľno časové zóny teraz prichádzame s programom, ktorý osvedčenou formou podpory čítania ponúka detskej duši rozlet a rozvoj všeobecného vzdelania,“ vysvetlila hovorkyňa VSE Andrea Danihelová. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že aj touto formou sa opäť podarí priviesť žiakov a študentov späť do knižníc ku knihám.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM