Zuzana Vajayová Rôzne

Karpatská nadácia podporuje environmentálne projekty

Karpatská nadácia (KN) v spolupráci s Východoslovenskou energetikou, a.s., (VSE) podporila aktivity zamerané na ochranu vtáčích druhov na východnom Slovensku v rámci grantového programu Symbióza 2011.

V druhom ročníku programu sa o grant v maximálnej výške 16.000 eur mohli do 27. januára uchádzať mimovládne neziskové organizácie zo Slovenska, ktoré majú skúsenosti v oblasti výskumu a ochrany vtáctva.

Poslaním programu je podporiť projekty vedúce k zmierňovaniu dopadov ľudskej činnosti na vtáčie biotopy a ich potravinový reťazec. Program podporuje aktivity a výskum zameraný na environmentálne citlivejší prístup k distribúcii elektrickej energie na východnom Slovensku.

„Spolužitie človeka s prírodou je často ťažké a súčasný rozvoj by mal byť o hľadaní rozumných riešení a kompromisov, ktoré budú citlivé k životnému prostrediu, ale umožnia rozvoj,“ povedala riaditeľka KN Laura Dittel.

VSE podporuje i sama realizuje aktivity zamerané na ochranu životného prostredia. "Grantový program Symbióza a náš najnovší projekt e-mobility sú toho dobrým príkladom. Všetky environmentálne projekty realizujeme pod spoločným názvom Zelená budúcnosť,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová.

V prvom ročníku programu v roku 2010 boli podporené tri projekty celkovou sumou 50.000 eur. Podporu získal napríklad projekt ochrany bociana bieleho či projekt zameraný na hľadanie efektívnych riešení ošetrovania stĺpov elektrického vedenia vhodnými ochrannými prvkami, ktoré zvyšujú bezpečnosť prelietajúcich vtákov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM