Krimi

Kauza OA Polárna: Prepustený učiteľ Žarnay podal trestné oznámenie

V súvislosti s výsledkami kontroly hospodárenia na Obchodnej akadémii (OA) Polárna v Košiciach dnes podali na polícii trestné oznámenie prepustený učiteľ Oto Žarnay a poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Ján Mičovský.

Ilustračný obrázok k článku Kauza OA Polárna: Prepustený učiteľ Žarnay podal trestné oznámenie
Zdroj: TASR

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa je podané pre podozrenie z machinácie pri verejnom obstarávaní a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Urobili sme krok, ktorý mal povinne urobiť niekto iný. To, že sa tak nestalo, potvrdzuje, že korupcia má v Košiciach bohato rozvetvené podhubie,“ vyhlásil pre novinárov Žarnay.

Zistenia kontroly

Kontrola Útvaru hlavného kontrolóra KSK na OA Polárna za roky 2010–2013 konštatovala nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v celkovej výške 79 000 eur. Vedenie školy výsledky kontroly odmietlo.

Žarnaya z akadémie prepustili vlani oficiálne z organizačných dôvodov po tom, čo sa ako predseda rady školy pýtal na sporné právne služby, za ktoré škola platila mesačný paušál. Kontrolóri konštatovali, že na právne služby škola minula neefektívne 12 000 eur. Okrem toho mal byť pri výbere právničky porušený zákon o verejnom obstarávaní.

Verejný obstarávateľ podľa zistení nepostupoval transparentne a zákazku zadal vopred vybranému uchádzačovi. Hlavný kontrolór KSK Vojtech Farkaš v správe pre Zastupiteľstvo KSK poukázal na nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami na OA Polárna v celkovej výške 79 000 eur. Poslanci zastupiteľstva VÚC správu vzali na vedomie.

Kauzu preverí polícia

„Ja som si na začiatku celej tej kauzy povedal, že svoj boj dovediem až do konca. Nechám to už na políciu, nech vyšetrí, či išlo o rozkrádanie štátneho majetku alebo netransparentné nakladanie s finančnými prostriedkami,“ povedal pred policajnou stanicou Žarnay.

Podľa Mičovského nejde v danom prípade len o jedného učiteľa. „Ba nejde ani o 60 000 jeho kolegov, ktorí sa dnes často boja prehovoriť, a ktorí čakajú, ako Žarnay dopadne. Ide hlavne o státisíce našich žiakov, ktorí sa svojich učiteľov budú pýtať, ako sa v takýchto situáciách má zachovať statočný človek,“ povedal. Poslanec, ktorý v stredu hovoril s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD), vyjadril nádej, že minister sa postaví za Žarnaya a príde ho v blízkom čase uviesť naspäť do školy, odkiaľ musel odísť. Vedenie KSK na čele s predsedom Zdenkom Trebuľom podľa neho na výzvy na dôsledné doriešenie kauzy nereaguje.

Riaditeľ obvinenia odmieta

Podľa riaditeľa OA Polárna Petra Ivana prepustenie učiteľa nemalo nič spoločné s právnymi službami, ktoré si škola platila a ktoré obhajuje. Tvrdí, že poskytované právne služby boli opodstatnené. Proti záverom kontroly podala škola rozsiahle námietky.

Úrad KSK konštatoval, že na OA na Polárnej ulici bolo v priebehu roka 2013 sedem rôznych kontrol, ktoré preskúmavali podnety podávané bývalým zamestnancom a posúdili ich vecnosť a skutkový stav. „Okrem bežných zistení jednoznačne preukázali dodržiavanie platnej legislatívy zo strany školy a neopodstatnenosť jeho medializovaných názorov,“ uviedla vo februári hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. O tom, či boli porušené zákony, môžu rozhodnúť len orgány činné v trestnom konaní. Keďže ide podľa hovorkyne celkovo o mediálne nafúknutý problém, predseda VÚC požiadal ministra školstva o osobné stretnutie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM