Michal Lendel Správy

Kauza šikanovania rómskych detí: Začalo sa pojednávanie až s desiatimi Košičanmi!

Na Okresnom súde Košice II sa dnes opätovne začalo pojednávanie s desiatimi Košičanmi. Tých Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prípad sa týka šikanovania rómskych chlapcov na policajnej stanici v marci 2009.

Ilustračný obrázok k článku Kauza šikanovania rómskych detí: Začalo sa pojednávanie až s desiatimi Košičanmi!
Zdroj: Webnoviny.sk

Vtedajší policajti podľa videozáznamu okrem iného mali nútiť chlapcov dávať si navzájom facky a vyzliecť sa donaha.

Pojednávanie v prípade sa začalo v novembri 2010, pre dlhodobú práceneschopnosť členky senátu sa však vec vrátila na začiatok. „Z dôvodu vážneho úrazu členky senátu, ktorá sa dlhodobo nemôže zúčastňovať na pojednávaní, došlo k zmene v senáte. Keďže prítomní obžalovaní nedali súhlas, aby súd pokračoval v pojednávaní po zmene senátu, pojednávanie začalo odznova,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Obžalovaní využili zákonné právo nevypovedať a súhlasili s tým, aby na dnešnom pojednávaní boli prečítané ich výpovede z prípravného konania. Pojednávanie bude ďalej pokračovať výpoveďami poškodených.

Podľa pôvodnej obžaloby predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice – Juh šesť mladých Rómov vo veku od desať do 16 rokov, ktorí boli podozriví z prepadu dôchodkyne. Policajti ich mali zhodiť na zem pred psov bez náhubkov, ktorí troch chlapcov mali pohrýzť. Potom mladí Rómovia dostali niekoľko rán, policajti ich mali nútiť, aby sa udierali vzájomne a potom bozkali. Príslušníci si to nakrúcali na videozáznam a vysmievali sa im z rómskeho pôvodu.

Šikanovanie podľa obžaloby pokračovalo v suteréne budovy, kam mladíkov policajti poslali a prikázali, aby sa rýchlo do desiatich sekúnd vyzliekli, čo aj odpočítavali. Jedného z chlapcov vraj policajt zavesil na zábradlie, pričom ho údajne bil a nútil, aby povedal meno svojej matky. Ďalšiemu podľa obžaloby jeden z policajtov priložil k hlave pištoľ a spýtal sa ho, či chce, aby ho zastrelil. Ten istý obvinený mal Rómovi prikázať, aby mu oblízal topánku a potom, aby lopatou udrel iného z mladíkov, čo aj urobil. Obžaloba sa u štyroch policajtov týkala aj vydierania. Všetci obžalovaní pred súdom vyhlásili, že sú nevinní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM