Alexandra Kolínská Správy

Kedysi pýcha regiónu, dnes strašiak v poli: Pozrite, čo komplikuje záchranu kaštieľa!

Tento kaštieľ patrí medzi Národné kultúrne pamiatky a momentálne je vo vlastníctve štátu. Starosta obce, v ktorej chátrajúca pamiatka stojí tvrdí, že pokiaľ sa v najbližšom čase nezačne s rekonštrukciou kaštieľa, tak mu hrozí zánik. Pre kúriu pozná účinnejšie využitie.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi pýcha regiónu, dnes strašiak v poli: Pozrite, čo komplikuje záchranu kaštieľa!
Zdroj: TASR

Kedysi nádherný, dnes však chátrajúci kaštieľ, ktorý stojí v centre obce Skároš v okrese Košice-okolie, zatiaľ márne čaká na svojho záchrancu. Ak sa v najbližších rokoch nezačne s rekonštrukciou tejto Národnej kultúrnej pamiatky vo vlastníctve štátu, hrozí jej definitívny zánik.

Klasicistickú budovu z konca 19. storočia naprojektoval pre šľachtickú rodinu Feketeovcov Arpád Jakab, ktorý následne v Košiciach postavil známy Jakabov palác. Do roku 1991 táto kúria s veľkým pozemkom slúžila ako sídlo špeciálnej školy pre postihnuté deti. Následne sa však o objekt nikto nestaral, a tak podliehal devastácii. Zhruba pred štyrmi rokmi sa na ňom prepadla strecha, čo urýchľuje jeho skazu.

Z kaštieľa len ruiny

„Kúria je v súčasnej dobe v dezolátnom stave. Vlastníkom je Slovenská republika, ktorá si však povinnosti pri údržbe a záchrane tejto Národnej kultúrnej pamiatky akosi neplní. Ak sa nepristúpi k záchranným prácam, tak o niekoľko rokov nezostane z toho kaštieľa, dá sa povedať, nič. Budú to absolútne ruiny, ktoré budú na zbúranie,“ upozorňuje starosta obce Ľubomír Vranka.

Súdny spor o vlastníctvo

Prípadný odpredaj a rekonštrukciu kúrie komplikuje dosiaľ nevyriešený súdny spor. Ako potvrdilo Ministerstvo vnútra SR, ktoré má kúriu v súčasnosti v správe, spor sa ťahá od roku 2001 a ide v ňom o žalobu o určenie vlastníckeho práva. „Po ukončení súdneho sporu budeme postupovať podľa ustanovení zákona 278/1993 Z.z. o správe majetku štátu,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra o ďalších plánoch a možnom odpredaji.

Jednopodlažná budova kúrie má reprezentatívne vstupné schodisko, na tympanóne nad vchodom je stále dobre zachovaný plastický erb rodiny Feketeovcov. Štát skonfiškoval objekt po druhej svetovej vojne, následne slúžil na školské účely.

Kúria môže byť aj užitočná

Podľa starostu sa v minulých rokoch objavili záujemcovia uvažujúci o renovácii a využití kúrie. Jednou z možností by bolo vybudovanie domova dôchodcov, potrebné by však boli veľké finančné investície. O záujme obce odkúpiť objekt je podľa Vranku predčasné hovoriť. „Určite by som v tak závažnej veci musel mať stanovisko poslancov obecného zastupiteľstva. My nemáme také príjmy, aby sme sa mohli pustiť do rekonštrukcie. V každom prípade, ak by došlo k rekonštrukcii, mohla by to byť významná a krásna dominanta obce Skároš. Málokde by sa mohli pochváliť takouto kúriou v strede obce,“ povedal Vranka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM