Lenka Fedorová Rôzne

Kedysi tam drali lavice, dnes sú z nich známe tváre: Na Šrobárke študovali Zora Kolínska i Tomáš Janovic!

Napadlo vám niekedy, či na tej istej škole ako vy, neštudovala aj známa osobnosť? košické gymnázium ich má na konte hneď niekoľko.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi tam drali lavice, dnes sú z nich známe tváre: Na Šrobárke študovali Zora Kolínska i Tomáš Janovic!
Zdroj: TASR

Gymnázium na Šrobárovej ulici v Košiciach vychovalo za desiatky rokov pôsobenia množstvo úspešných absolventov, ktorí sa presadili v rôznych oblastiach, a to aj vo svete. Za desiatky rokov vychovalo množstvo úspešných absolventov. Vedeli ste, že lavice na ňom drali aj známa speváčka Zora Kolínska či Jozef Urban?

Na škole študovali Zora Kolínska i Tomáš Janovic

Gymnázium Šrobárova v Košiciach bola v minulosti prestížna výberová škola a tento status si udržala až dodnes. K najznámejším osobnostiam, ktoré na tejto strednej škole študovali, patria maliarka Mária Medvedcká, herečka Zora Kolínska, básnik Jozef Urban, spisovateľ Tomáš Janovic, dirigent Ondrej Lenárd, či horolezec Jozef Psotka.

V roku 1983 maturoval na Šrobárke známy básnik a textár Jozef Urban. V škole si ho pripomínajú aj veľkou nástenkou na chodbe. „Boli by sme veľmi radi, keby sa nám podarilo urobiť mu pamätník vo forme sochy. Už máme na to vybrané miesto pred školou, samozrejme, treba na to značné finančné prostriedky a to v dnešnej dobe nie je jednoduché. Určite by sme mu radi vzdali poctu, lebo je to náš absolvent, na ktorého sme hrdí,“ uviedol riaditeľ gymnázia Slavomír Harabin.

Duch školy v nich žije po celý život

Medzi absolventmi možno nájsť aj množstvo významných vedcov, lekárov, umelcov i športovcov. Za zmienku stojí spisovateľ a režisér Ján Uličiansky, spevák Dušana Grúňa, majster sveta vo windsurfingu Patrik Pollak, basketbalista Juraj Žuffa, exminister školstva Martin Fronc alebo exminister zdravotníctva a súčasný primátor Košíc Richard Raši.

Podľa vyjadrení mnohých bývalých študentov povedomie byť „šrobárčanom“ v nich ostáva na celý život a prejavuje sa v spolupatričnosti aj po strednej škole. „Napríklad sa stretnú v Prahe, vôbec sa predtým nepoznali a len preto, že sú z tejto školy, tak si vedia pomôcť. Už sa mnohokrát stalo, že šrobárčan pomohol šrobárčanovi naštartovať aj kariéru, pretože ten duch školy v nich žije naďalej,“ konštatoval riaditeľ Harabin.

Foto: Ilustračné

Na košickom gymnáziu študovalo množstvo zvučných mien
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM