Lenka Fedorová Rôzne

Kedysi tu drali lavice, dnes im chodíme na koncerty: Na košickom konzervatóriu študovali aj tieto hviezdy!

Že majú obrovský talent, o tom niet pochýb. Poznáme ich najmä z televízie. Známi hudobníci však začínali na košickom konzervatóriu.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi tu drali lavice, dnes im chodíme na koncerty: Na košickom konzervatóriu študovali aj tieto hviezdy!
Zdroj: TASR

Konzervatórium v Košiciach je známe široko ďaleko. Sídli na Timonovej ulici v centre mesta a je len málokto, kto by ho nepoznal. Ak okolo neho prechádzate, často môžete začuť nádherné melódie zvukov klavíra či gitary. Tie pochádzajú od mladých študentov, ktorí sa rozhodli venovať hudbe. Neštudujú na ňom len domáci, ale často aj študenti z okolitých miest a dedín. Medzi nimi sa v minulosti objavili aj dnes už veľmi obľúbené tváre.

Medzi najväčšie hviezdy, ktoré vyštudovali košické konzervatórium patria členovia obľúbenej košickej kapely No name. Bratov Timkovcov netreba zvlášť predstavovať. Miluje ich nielen domáce slovenské publikum, ale obrovskej popularite sa tešia aj v susednom Česku. Tam odspievajú každoročne niekoľko koncertov. A domáci Košičania na nich nedajú dopustiť.

Igor Timko sa okrem spevu venuje aj vyučovaniu mladých talentov. Študenti sa tešia jeho prítomnosti práve na košickom konzervatóriu.

Nemenej známym je aj spevák kapely Peter Bič Projekt. Kapela pochádza z Košíc a jej hlavný spevák Peter Bič taktiež. Peter odišiel z kapely IMT Smile a založil svoju vlastnú spomínanú kapelu. Jeho začiatky v hudbe však siahuju za brány košického konzervatória.

Ďalšou významnou osobnosťou, na ktorú môžu byť na košickom konzevatóriu hrdí je Marián Čekovský. Marián je známy nielen svojím speváckym talentom, ale aj tým skladateľským. V televízii ho môžeme vídať aj často ako komika či moderátora. Škola s ním doteraz udržiava dobré vzťahy.

Školské lavice dral v Košiciach aj klavírny virtuóz, skladateľ, aranžér, dirigent a spisovateľ Peter Breiner. Ten začínal taktiež na košickom konzervatóriu ešte v roku 1971. Na naše východniarske ľudovky vďaka nemu tancovali tanečnice aj v samotnom New Yorku!. V rámci projektu Slovenské tance zahral Peter Breiner v Central parku aj známu ľudovku Ej, zalužické poľo. Tento hudobný megatalent ovláda 7 jazykov, momentálne žije v New Yorku a my sme na neho právom hrdí.

Môže vás zaujímať:

Na košickom gymnáziu drali lavice známe mená: Študovala na ňom moderátorka Adriana Kmotríkova, kto ďalší?

Košický študent Timo (19) sa dostal k TOP svetovému gitaristovi: Keď uvidíte tie rýchle prsty, nepochopíte! VIDEO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM