Marek Šebeňa Rôzne

Kľučovým v projekte EHMK 2013 bude transformácia kasární na Kulturpark

Kľúčovým projektom Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) - Košice 2013 je transformácia bývalých vojenských kasární a skladov na Kukučínovej ulici na Kasárne/Kulturpark.

„Cieľom je premeniť tento areál na kultúrnu štvrť, kde budú na seba nadväzovať rôzny typy kultúry a kreatívnej ekonomiky,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii umelecká riaditeľka neziskovej organizácie EHMK – Košice 2013 Zora Jaurová. Podľa nej sa tam očakáva investícia približne 25 miliónov eur (753,150 milióna Sk). Nezisková organizácia je zatiaľ v rokovaní s vládou, ako nastaviť ich čerpanie zo štrukturálnych fondov EÚ.
Na prestavbu areálu už vyhlásili medzinárodnú architektonickú súťaž a verejnú výzvu na podávanie žiadostí na obsadenie nebytových priestorov a tvorivé zapojenie sa do projektu.
Na tlačovej konferencii predstavil dnes svoju víziu kultúrneho parku na Kukučínovej ulici jeho prvý výkonný manažér Peter Struckel, ktorý so svojím projektom a víziou zvíťazil vo verejnej súťaži v konkurencii ôsmich uchádzačov. „Titul EHMK vnímam ako príležitosť zmeniť charakter mesta a premeniť Košice na oázu umenia a kultúry európskeho formátu,“ uviedol pre TASR Struckel. Poslaním Kasární/Kulturparku bude podľa neho vytvoriť moderné kultúrne a umelecké centrum, ktorého program bude zameraný na najkvalitnejšie produkcie vo všetkých umeleckých oblastiach tak, aby uspokojili očakávania návštevníkov bez ohľadu na vek, sociálne postavenie, pohlavie, národnosť či vierovyznanie. Nepôjde pritom o konkurenciu „kamenným“ kultúrnym inštitúciám, ale o spoluprácu s nimi. „Verím, že Kasárne/Kulturpark sa stanú kultúrnou ikonou a synonymom mesta Košice doma i v zahraničí,“ dodal Struckel.
Okrem kultúrnych podujatí sa v parku ráta aj so zriadením umeleckého inkubátora pre začínajúcich umelcov.
Areál kasární pochádza z 19. storočia a až donedávna slúžil na vojenské účely. Po profesionalizácii ozbrojených síl sa dostal do majetku mesta, ktoré sa ho rozhodlo využiť v projekte EHMK 2013.
Košice sú prvým slovenským mestom v histórii, ktoré získalo tento titul a bude sa oň deliť s francúzskym mestom Marseille. Nomináciu schválila Rada EÚ 12. mája 2009.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM