Kultúra

Knižná novinka, ako stvorená pre Košičanov: Spoznajte skutočné príbehy obyvateľov Ťahanoviec

Skutočné príbehy našich susedov si budeme môcť prečítať v novej knihe, ktorá vychádza pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia existencie ťahanovského sídliska. Päť rôznorodých historiek rozpovie mimoriadne životné zážitky obyvateľov tejto časti Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Knižná novinka, ako stvorená pre Košičanov: Spoznajte skutočné príbehy obyvateľov Ťahanoviec
Zdroj: Dnes24.sk

Všetkým milovníkom literatúry napísanej podľa skutočných udalostí je určená kniha Panely neoddeľujú, ale spájajú, ktorej verejná prezentácia sa uskutoční vo štvrtok o 18.00 hodine v Kultúrnom stredisku mestskej časti Košice-Sídlisko Ťahanovce na Budapeštianskej 30.

Životné zážitky tamojších obyvateľov

Kniha vyšla vo vydavateľstve Vienala a prezentuje Sídlisko Ťahanovce prostredníctvom piatich poviedok, ktoré autori vytvorili na základe rozprávaní tamojších obyvateľov o ich mimoriadnych životných zážitkoch. Každé z diel vykresľuje osudy a ich epizódy, ktoré formovali i formujú životné postoje a náhľady súčasníkov na toto dvadsaťtri tisícové sídlisko. Autormi sú spisovatelia z Literárnej spoločnosti Pravé orechové – Silvia Bolčová, Slavomír Szabó a Soňa Jakešová. Je to už šestnásta kniha z ich autorskej dielne.

„Kniha vznikla pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia existencie nášho sídliska, ktoré oslávime na budúci rok. Poviedky približujú nielen rôznorodosť pohľadov na život v tejto mestskej časti, ale aj osobné životné skúsenosti našich obyvateľov, ktoré ovplyvnili ich názory na svet, či spoločnosť," povedal starosta mestskej časti Košice-Sídlisko Ťahanovce Emil Petrvalský.

Pohľad do súkromia

Kniha Panely neoddeľujú, ale spájajú ponúka skutočné príbehy siahajúce z čias socialistického Československa až po súčasnosť.

„Necelý rok sme sa stretávali s tamojšími obyvateľmi, počúvali ich rozprávania a vybrali sme päť rôznorodých historiek, pričom v každej poviedke je hlavnou postavou človek iného charakteru a s iným náhľadom na život. V neposlednom rade je to i pohľad do súkromia a inak skrytých myšlienok ľudí, ktorí sa možno denne stretajú a míňajú v anonymnom dave," priblížil zrod knihy predseda Literárnej spoločnosti Pravé orechové Slavomír Szabó.

Literárna spoločnosť Pravé orechové je občianske združenie spisovateľov z Košíc. Autori tvoria prevažne diela z dávnejšej histórie, ktoré vznikajú na základe pamäte ľudu a archívnych materiálov. Táto kniha je ich prvá s poviedkami zo súčasnosti. Spoločnosť vznikla v roku 2001, okrem šestnástich kníh vytvorili aj štrnásť rozhlasových hier a poviedok. Kniha „Panely neoddeľujú, ale spájajú“ vznikla s finančnou pomocou mestskej časti Košice-Sídlisko Ťahanovce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM