Lenka Fedorová Rôzne Správy

Kochať sa z nich je zážitok: 5 TOP rozhľadní v okolí Košíc

Výhľad na mesto či dokonca Tatry? Objavovať krásu našej domoviny možno hneď z niekoľkých miest. Vyberte sa rovno na tie najvyššie.

Ilustračný obrázok k článku Kochať sa z nich je zážitok:  5 TOP rozhľadní v okolí Košíc
11
Galéria
Zdroj: TASR

Čerešenka

Len pred tromi rokmi sprístupnili novú, takmer 12 metrovú rozhľadňu s názvom Čerešenka na rozhraní chotárov troch obcí – Čižatice, Chrastné a Rozhanovce. Vežu postavili pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach. Z novej rozhľadne môžeme vidieť celú panorámu Slanských vrchov vrátane Zemplínskych vrchov v Maďarsku, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Sopotnické vrchy, ako aj kopce v okolí Košíc a Prešova.

Kloptaň

Vrch Kloptaň sa nachádza vo Volovských vrchoch neďaleko mesta Gelnica a pýši sa 8 metrov vysokou drevenou turistickou rozhľadňou, ktorá poskytuje príjemný výhľad na takmer polovicu Slovenska. Z jej vyhliadky možno v diaľke pozorovať črtajúce sa Vysoké Tatry či Nízke Tatry s Kráľovou hoľou, bližšiemu okoliu dominuje Kojšovská hoľa. Pod vyhliadkou sa nachádza aj zrub, ktorý v prípade nepriaznivého počasia poskytuje turistom útočisko.

Tokaj

Nie až tak ďaleko od Košíc, v obci Malá Tŕňa, minulý rok otvorili a rozsvietili novú dominantu Vinohradníckej oblasti Tokaj – 12-metrovú vyhliadkovú vežu v tvare dreveného suda. Rozhľadňa nielen skvele vyzerá, ale poskytuje aj nádherný výhľad na široké okolie.

Rozhľadňa Tokaj patrí medzi najkrajšie v kraji. / Zdroj: TASR

Vyhliadková veža Turek

Náučný chodník Turecká s lesníckou a baníckou tematikou slúži turistom od roku 2009. Štart a cieľ je v obci Rudná v okrese Rožňava. Na vrchole Tureckej je od roku 2012 aj rozhľadňa Turek, z ktorej za dobrého počasia je vidieť aj Vysoké Tatry. Vyhliadková veža aj náučný chodník vznikol vďaka nadšencom z obce Rudná. Atrakciou náučného chodníka je možnosť vstupu do starých banských chodieb v masíve.

Rozhľadňa v Strede nad Bodrogom

Ak milujete pozorovať vtáctvo, určite by ste mali zablúdiť do Stredy nad Bodrogom. Nachádza sa tam rozhľadňa, ktorá vám takýto zážitok ponúka. Výhľad z nej je na časť mŕtveho ramena Bodrogu, ktorý miestni nazývajú aj Malodňa. Pozorovacia veža je voľne prístupná pre verejnosť a je jednou už zo štyroch rozhľadní vybudovaných v Medzibodroží, regióne bohatom na vtáctvo a nádhernú prírodu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM