Lenka Fedorová Šport

Mesto ocení osobnosti športu: Poznáme MENÁ ľudí, ktorým sa dostane veľkej pocty

Kočiš, Bartoš, Štochl. Všetky tieto zvučné mená majú niečo spoločné. Milujú šport, sú úspešní a v uplynulých rokov získali ocenenie Športovej osobnosti Košíc. Kto je nominovaný tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Mesto ocení osobnosti športu: Poznáme MENÁ ľudí, ktorým sa dostane veľkej pocty
Zdroj: TASR

Všetky tieto významné osobnosti Košíc reprezentovali naše mesto v športe. To im vďačí za veľa a tak sa rozhodlo, že ich za vynikajúce výsledky ocení.

Prvou absolútnou víťazkou sa stala Dana Velďáková

Mesto Košice od roku 2009 usporadúva súťaž o Športovú osobnosť Košíc (ŠOK). Prvou absolútnou víťazkou sa stala Dana Velďáková, vynikajúca slovenská atlétka, ktorá sa venuje trojskoku. Je pretekárkou klubu Akademik TU Košice a jej osobný rekord meria 14,51 metra. Zúčastnila sa finále olympijských hier v Pekingu, z halových majstrovstiev Európy v Turíne 2009 si priniesla bronz a v tom istom roku sa zúčastnila finále berlínskych majstrovstiev sve­ta.

V nasledujúcom roku sa stal absolútnym víťazom Športovej osobnosti Košíc hokejista Peter Bartoš. Bartoš patrí medzi najúspešnejších odchovancov martinského hokeja. Po úspešných MS 2000 v Petrohrade odišiel do NHL. Od sezóny 2005/2006 hráva za HC Košice, kde sa v druhom roku pôsobenia stal kapitánom.

V roku 2011 sa titulom popýšila basketbalistka­Lucia Kupčíková. Perfektná basketbalistka je nielen oporou Good Angels, ale taktiež slovenského výberu. Svoju kariéru začala v rodnom Poprade, no od sezóny 2009/2010 je súčasťou košického tímu., kde dosiahla euroligový level.

Športovou osobnosťou Košíc za rok 2012 sa stal kulturista Igor Kočiš, o ktorom sme vás aj nedávno informovali v článku : Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Košičania pyšní! My len doplníme, že v roku 2012 sa stal Kočiš najlepším športovcom Slovenskej asociácie kulturistiky, fitness a silového trojboja (SAKFST).

O núdzu na talenty nemá ani košická hádzaná. Svedčí o tom fakt, že v roku 2013 sa stal absolútnym víťazom galavečera ŠOK hádzanár Richard Štochl. Rodák z Michaloviec je brankárskou jednotkou na Slovensku. Štochl váži 105 kíl a meria 200 cm. V slovenskej reprezentácii odohral viac ako 200 zápasov.

Kto nahradí Alexandra Vaška?

Posledným víťazom prestížnej súťaže sa stal Alexander Vaško ml., ktorý sa venuje vodnému lyžovaniu. Člen Klubu vodného lyžovania TRIXEN Košice získal v roku 2014 na svetovom šampionáte vo vodnom lyžovaní za vlekom v nemeckom Schloss Dankerne tri medaily v individuálnych disciplínach.

Na absolútnu Športovú osobnosť Košíc za rok 2015, nominovala Košická športová akadémia (KŠA) nasledujúcich športovcov:

  • Barbora Bálintová (basketbal)
  • Ľubica Bérešová (fitness)
  • Jiří Bicek (hokej)
  • Matej Kováč (vzpieranie)
  • Róbert Nuber (basketbal)
  • Veronika Petríková (kickbox)
  • Anna Karolína Schmiedlová (tenis)
  • Gabriel Spilar (hokej)
  • Tomáš Urban (hádzaná)
  • Jana Velďáková (atletika)

Nominovaní športovci musia podľa KŠA spĺňať niektoré z kritérií:

  • ide o športovca, ktorého športové začiatky sú späté s mestom Košice a zároveň je v aktuálnej sezóne reprezentantom košického klubu alebo individuálne pôsobí na pôde mesta Košice
  • ide o športovca, ktorý športovo vyrastal inde, avšak v aktuálnej sezóne je reprezentantom košického klubu alebo individuálne pôsobí na pôde mesta Košice
  • ide o košického športovca, ktorého športové začiatky sú späté s mestom Košice, avšak v súčasnosti dosahuje mimoriadne výsledky mimo metropoly východu

A kto sa stane Športovou osobnosťou Košíc za rok 2015? To sa dozviete už 11.marca 2016 v Spoločenskom pavilóne v Košiciach. Bližšie informácie o nominovaných vám prinesieme v najbližších dňoch.

Zdroj: Sportovaosobnos­tkosic.sk

Košice ocenia najlepších športovcov
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM