Zuzana Vajayová Rôzne

Končiaci študenti nesmú zabúdať na povinnosti voči zdravotnej poisťovni

Končiaci študenti by nemali zabúdať na povinnosti voči svojej zdravotnej poisťovni. Tej majú po ukončení štúdia oznámiť, kto bude za nich ďalej platiť zdravotné odvody.

Štát za študentov na stredných školách platí poistné do dňa vykonania skúšky, najdlhšie do skončenia letných prázdnin, teda do 31. augusta. „Od 1. septembra je takáto osoba povinná začať si platiť poistné sama v prípade, že sa neprihlási na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, nezamestná sa, nezačne podnikať alebo nepokračuje v ďalšom štúdiu,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Absolvent vysokej školy (VŠ) však nemá v platení poistného výhodu posledných školských prázdnin. Štát za neho platí poistné iba do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky. „Deň štátnej záverečnej skúšky, nie deň promočného aktu, je dňom skončenia štúdia na vysokej škole a je uvedený aj vo vysokoškolskom diplome. Deň skončenia vysokej školy je posledným dňom, keď za študenta platí poistné štát,“ upozornila Balážová.

Od nasledujúceho dňa si musí vysokoškolský absolvent začať platiť poistné sám. Nemusí to však urobiť v prípade, ak sa prihlási na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, začne podnikať alebo sa zamestná. Povinnosť platiť sa však vzťahuje na absolventov bakalárskeho štúdia, ktorí sa rozhodujú či budú pokračovať v štúdiu na VŠ.

Ak sa absolventi stredných alebo vysokých škôl prihlásia na úrade práce alebo začnú podnikať, musia túto skutočnosť oznámiť zdravotnej poisťovni. „Ak sa zamestná, túto skutočnosť za neho oznamuje zdravotnej poisťovni jeho zamestnávateľ,“ doplnila hovorkyňa.

Dôležitá je podľa nej aj skutočnosť, že za absolventa jednej vysokej školy už štát poistné neplatí ani vtedy, ak sa prihlási na štúdium na ďalšej VŠ, aj keď ešte nedosiahol vekovú hranicu 30 rokov.

Všetky zmeny musia absolventi škôl oznámiť svojej zdravotnej poisťovni do ôsmich dní od ich vzniku.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM