Správy

Konečne! V Moldave zriadili mobilné odberné miesto. Je jediné v celom okrese

Okres Košice-okolie doteraz nemal stále odberné miesto na antigénové testovanie. Ľudia tak museli cestovať do Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Konečne! V Moldave zriadili mobilné odberné miesto. Je jediné v celom okrese
Zdroj: TASR/František Iván

Okres Košice-okolie sa po mesiacoch dočkal mobilného odberného miesta (MOM). Funguje v Moldave nad Bodvou od minulého týždňa (27. 1.). Ide o jediné MOM v okrese Košice-okolie. Na vykonávanie antigénových testov na ochorenie COVID-19 má byť v prevádzke do 31. marca.

MOM sídli v športovej hale K5 na Námestí Ľudovíta Štúra. „Testuje sa denne od utorka do nedele od 8.00 do 16.30 hod. s prestávkou od 12.00 do 12.30 hod. Posledný odber sa uskutočňuje o 16.00 hod. Pondelok je voľný deň,“ informuje radnica s tým, že prevádzkovateľom je súkromná firma.

Hovorkyňa mesta Jana Kovácsová predtým uviedla, že o zriadenie MOM sa mesto pokúšalo od začiatku vlaňajšieho decembra. „Po negatívnej odpovedi z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sme vyvinuli iniciatívu smerom k súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí majú oprávnenie ho zriadiť, aby sme ich presvedčili o potrebe a využiteľnosti zriadenia,“ povedala.

Jediné v okrese

Do pondelkového (1. 2.) poludnia bola otvorená výzva MZ SR na zriadenie ďalších MOM na území Slovenska. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej budú o nových MOM na bezplatné antigénové testovanie informovať a ich zoznam na webovej stránke ministerstva bude aktualizovaný. Zo zoznamu vyplýva, že v okrese Košice-okolie okrem MOM v Moldave nad Bodvou nefunguje žiadne iné.

Okres Košice-okolie je rozlohou najväčší, pozostáva zo 112 obcí a dvoch miest – Moldavy nad Bodvou a Medzeva. V tomto okrese žije dokopy okolo 130 000 ľudí. To, že v ňom z úrovne štátu doposiaľ MOM nebola zriadená, kritizoval aj primátor Medzeva Matej Smorada. V polovici januára sa vyjadril, že napriek snahe samosprávy sa im MOM nepodarilo zriadiť. Ako pripomenul, doterajšie výzvy MZ SR na jeho zriadenie boli orientované výlučne pre mestá nad 5 000 obyvateľov. Medzev má zhruba 4 500 obyvateľov.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM