Správy

Kontrola na škole, kde pôsobil vyhodený učiteľ Žarnay: Prečítajte si závery zo správy!

Obchodná akadémia (OA) na košickej Polárnej ulici pri využívaní externých právnych služieb v období dvoch rokov nedodržala zásadu hospodárnosti v sume 2400 eur z celkovo zaplatenej sumy 12 000 eur. Vyplýva to zo správy o finančnej kontrole Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) na danej škole.

Ilustračný obrázok k článku Kontrola na škole, kde pôsobil vyhodený učiteľ Žarnay: Prečítajte si závery zo správy!
Zdroj: TASR

Túto správu o finančnej kontrole Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes krajské zastupiteľstvo vzalo na vedomie. Prijatým opatrením je, že OA bude v budúcnosti využívať služby právnikov zamestnaných na Právnom odbore Úradu KSK. Podnet na v danej veci podal bývalý predseda rady školy a prepustený učiteľ z obchodnej akadémie Oto Žarnay.

Závery kontroly

Otáznym pri kontrole bola zákonnosť a hospodárnosť používania externých právnych služieb, ktoré si akadémia zaplatila. Kontrola skupiny zástupcov útvarov školstva a kontroly Úradu KSK prebehla v septembri. Podľa záverov vzhľadom na finančné limity bolo stanovenie metódy verejného obstarávania v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a postup pri zadávaní zákazky v súlade s internou smernicou KSK. V účtovníctve kontrola nezistila nedostatky, škola pritom podľa zákona bola oprávnená použiť peniaze na externé právne služby. Problémom bola miera hospodárnosti.

Kontrola došla k záveru, že primeraným výdavkom za primeraný rozsah právnych služieb pre školu bol na úrovni hornej hranice intervalu paušálnych odmien, teda v sume 400 eur na mesiac. „Pri použití verejných prostriedkov na právne služby za kontrolované obdobie v celkovej sume 12 000 eur boli nehospodárne použité prostriedky v sume 2400 eur,“ uvádza sa v materiáli pre poslancov zastupiteľstva.

Poukázal na spornú zmluvu

OA Polárna si právne služby obstarala v decembri 2010 a zmluvu podpísala na rok na sumu 450 eur. Následne ich zazmluvnila od apríla 2012 do marca 2013 v sume 550 eur. O spornú zmluvu školy s právničkou sa zaujímal učiteľ OA Oto Žarnay začiatkom toho roka v pozícii predsedu rady školy. Rada školy ho poverila, aby si pýtal vysvetlenie od riaditeľa, na aké právne úkony sa použili peniaze. Neskôr ho riaditeľ zo školy prepustil, oficiálne pre organizačné dôvody.

V médiách sa písalo o podozrivom prepojení advokátky, ktorá poskytovala škole právne služby, na brata vedúceho odboru školstva KSK Štefana Kandráča, keďže kraj je zriaďovateľom obchodnej akadémie. Advokátka odmietla, že by to malo súvis s jej zmluvou s OA Polárna.

Na zastupiteľstve dnes poslanci umožnili vystúpiť Otovi Žarnayovi, ktorý hovoril o tom, že riaditeľ OA Peter Ivan v marci vydal pre učiteľov interný predpis o zastupovaní na predmetoch, na ktoré nemajú kvalifikáciu, bez nároku na finančnú odmenu alebo náhradné voľno. To, že išlo o porušenie zákona podľa Žarnaya potvrdila aj kontrola na škole.

Kritika výsledkov kontroly

Poslanec Zastupiteľstva KSK Rudolf Bauer (KDS) kritizoval výsledky finančnej kontroly s tým, že neskúmala priamo účelnosť vynaložených prostriedkov. V súvislosti s možnými osobnými prepojeniami a zvýhodneniami vyzval, aby OA zverejnila všetkých uchádzačov pri verejnom obstarávaní na právne služby. Jeho návrh, aby zastupiteľstvo žiadalo odvolanie riaditeľa OA poslanci zamietli. Prijali však návrh na vykonanie ďalšej kontroly na danej škole zameranej na riešenie pracovnoprávnych vzťahov. „Takéto prípady, keď zamestnanec upozorní alebo dá sťažnosť na zlé hospodárenie s verejnými prostriedkymi, sú chránené v zákonníku práce, preto si myslím, že mohlo dôjsť k porušeniam zákona a preto tá hlbková kontrola je namieste,“ povedal Bauer.

Riaditeľ OA v minulosti uviedol, že Žarnaya prepustil z organizačných dôvodov, ale aj preto, že dlhodobo porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho pracovnými výsledkami. Učiteľ tvrdí, že za 17 rokov svojho pôsobenia v OA Polárna nedostal upozornenie o porušení pracovnej disciplíny s možnosťou výpovede.

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja by podľa predchádzajúceho odporúčania mali v budúcnosti využívať právne služby právnikov Úradu KSK. „Za určitých okolností samosprávny kraj cez svoj právny odbor pri jeho posilnení bude schopný zabezpečiť tieto bežné činnosti, ktoré sú požadované školami najmä v oblasti pracovnoprávnych vzťahov,“ povedal dnes predseda KSK Zdenko Trebuľa pre novinárov. Ťažšie právne spory bude podľa neho potrebné riešiť prípad od prípadu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM