Richard Rovinsky Kultúra

Kontroverznú hru predvedú na pódiu Malej scény.

Bude to vulgárne, bude to bolestivé. Na piatkovú premiéru na Hlavnej ulici vstúpite iba ak máte viac ako 18 rokov.

Činohra štátneho divadla Vám už tento piatok prinesie hru jedného z najuznávanejších ruských dramatikov. Niektorí už hádate správne je to len 32 ročný Vasilij Sigarev s hrou Vĺčik. Hra opisuje reálny život rodiny v 21. storočí, kde prevláda alkohol a roztržky. Hlavnou postavou je dievčatko, ktoré nepozná svojho otca a matka namiesto rodiny uprednostňuje „ľahký“ život. Ako také „vĺča“ dievča vyrastá u svojej babky, nepripravené do normálneho života, vystavené neľahkým životným skúsenostiam.

Hra podľa slov režisérky Zdrada opisuje ako dospelý nerozvážne nakladajú so zodpovednosťou o detí. V konečnom dôsledku sú to deti ktoré sa stávajú obeťami vzťahov a neraz to dospelí nechcú vidieť. Bránia sa pravde a skutočnosti, na ktorú naše „vĺčatá“ doplácajú v neskoršom živote. „Aj keď je hra neprístupná do 18 rokov nenájdete v nej žiadnu nahotu,“ uviedla na tlačovej besede režisérka Zdrada. Ako ďalej uviedla „Podľa mnohých vulgarizmy nepatria do divadla, aj keď zastávam podobný názor, myslím si že je to bežný obraz nášho života.

V týchto dňoch sa objavila v Európskych kinách aj filmová podoba Vĺčika, no režisérka podľa vlastných slov sa nedala ovplyvniť „ Film som ešte nevidela a pozriem si ho neskôr, po premiére v Košiciach, bude to jeden z darčekov po predstavení.“

Cezhraničná spolupráca

Vĺčik sa do repertoáru košickej činohry dostáva podľa dramaturga Martina Gazdíka ako prienik viacerých okolností. ,,Je v tom aj akási koprodukcia s divadlom v Poznani, ktoré na svoj aprílový festival Blízky neznámi hľadalo slovenskú drámu. Text Vĺčika sa im hodil do dramaturgie festivalu, pre nás bolo dobré, že sme doplnili do dramaturgického plánu súčasnú svetovú drámu. A to, že sa Vĺčik stal v minulom roku jedným z najoceňovanejších ruských filmov je už len akýsi bonus,“ uviedol Gazdík na stretnutí s novinármi.

Kto stojí na javisku?

V hlavných úlohách sa predstavia Judita Viciánová ako babka, Dana Košická ako matka, Adriana Ballová ako sestra a v postave dievčaťa svoj debut absolvuje študentka košického Konzervatória Ivana Feníková.

Vasilij Sigarev

Sigarev (*1977) bol písaním posadnutý už odmalička, s dramatickou formou sa zoznámil až na vysokej škole v Jekaterinburgu, kde bol jeho učiteľ známy ruský dramatik Nikolaj Koljada (*1957). Vasilij Sigarev má za sebou zatiaľ sedemnásť hier.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM