Zuzana Vajayová Kultúra

KOS predstaví svojich najúspešnejších výtvarníkov

Pod názvom Naši najúspešnejší pripravilo Krajské osvetové stredisko (KOS) v Košiciach výstavu prác štyroch najúspešnejších výtvarníkov z košického regiónu v posledných rokoch v rámci postupových súťažných výstavných podujatí Košická paleta a Výtvarné

Výstavu otvoria v Galérii KOS na Strojárenskej ul. 3 v Košiciach v stredu 15. decembra o 16.30 h.

„Všetci štyria autori patria k najvýraznejším talentom mladej generácie, ktorí vďaka regionálnym a krajským súťažiam vo výtvarnej tvorbe Košická paleta organizované Krajským osvetovým strediskom v Košiciach a celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum, ktorej organizátorom a vyhlasovateľom je Národné osvetové centrum v Bratislave, sa dostali do povedomia milovníkom umenia svojim výnimočným výtvarným prejavom,“ uviedol manažér – metodik KOS Andrej Gore.

Prvou z vystavujúcich je Miroslava Rybárová, ktorá v súčasnosti žije vo Francúzsku. V kategórii insitná tvorba získala viackrát najvyššie ocenenia za maľbu. Napriek tomu, že dlhé roky študovala klasickú maľbu, naviazala na klasickú insitnú tvorbu Henryho Russeaua. Podľa Goreho jej originálne práce sa najčastejšie objavujú na obálkach katalógov súťažných výstav (Košická paleta).

Dušan Scholtz je talentovaný maliar, ktorý sa zaoberá expresívnou figurálnou tvorbou so sociálnou tematikou. „Svojou tvorbou odkrýva vnútornú filozofiu na súčasný svet. Mnohí milovníci umenia ho označujú ako pokračovateľa diela známeho košického maliara Júliusa Jakobyho,“ uviedol Gore s tým, že vo svojej kategórii získal Scholtz celý rad najvyšších ocenení.

Tretia vystavujúca bude učiteľka Základnej umeleckej školy na Bernolákovej ulici v Košiciach Adriana Andrejková Szekeressová. Venuje sa komornej maľbe, maľbe na hodváb a sochárskej tvorbe. Na jej výtvarný prejav mal podľa Goreho najväčší vplyv výtvarný pedagóg a sochár Ľubomír Purdeš. Pre Košický samosprávny kraj získala tohto roku na celoštátnej súťaži vo výtvarnej tvorbe Výtvarné spektrum 2010 najvyššie ocenenie za sochársku tvorbu.

Poslednou zo štvorice najúspešnejších je Kristína Záthureczká. „Maliarka so zaujímavým cítením a videním sveta, vynikajúci človek, bez ktorého by maliarske plenéry nemali tú správnu atmosféru,“ skonštatoval o nej manažér – metodik KOS. Ako maliarka sa objavila na výtvarných podujatiach organizovaných spoločnosťou U. S. Steel Košice. V posledných rokoch sa zapája do výtvarného života cez KOS v Košiciach. V rámci kraja i na celoštátnych podujatiach získala celý rad najvyšších ocenení.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM