Košičan prezradil recept na regionálnu špecialitu: Urobte si pravú východniarsku mačanku!
Tohtoročná hubová sezóna bola veľmi bohatá. Ak ste ich nasušili viac než dosť a neviete čo s nimi, my vám prezradíme výborný recept. Počuli ste už o východniarskej mačanke?
Košický dôchodca Július s obľubou zbiera recepty. Ako pre vášnivého hubára sú preňho obľúbené pochúťky z húb. Taký tradičný východniarsky pokrm je aj mačanka a Košičan nám na ňu prezradil recept. Síce ju už ponúka aj pár reštaurácii v meste, recept ma ale veľa variácií. Pán Július ju pripravuje takto:
Mačanka
- 0,5l šťavy z kyslej kapusty
- 100 g slaniny
- 2 hrste sušených hríbov
- 2 strúčiky cesnaku
- bobkový list
- 500 ml kyslej smotany
- 2 PL hladkej muky
- 2 PL maslo
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 1 ks cibuľa
Postup prípravy
„Najskôr je potrebné do misky s hríbmi naliať vodu, aby trochu zmäkli. Nakrájame na drobno slaninu a cibuľku, ktoré jemne opražíme na panvici. Do hrnca nalejeme kyslú kapustu, precedené hríby, pridámeme par cesnak a bobkový list a necháme variť na miernom ohni,“ opisuje prvotné prípravy Július.
„Do druhého hrnca si pripravíme zápražku z dvoch lyžíc masla, dvoch lyžíc hladkej múky a jednej lyžice sladkej mletej papriky. Keď je zápražka hotová, zalejeme ju kapustovým vývarom s hubami. Pridáme opraženú slaninu s cibuľou a dobre premiešame,“ opisuje postup.
„Na záver mačanku zahustíme kyslou smotanou. Podáva sa s praženými krutónmi, alebo s chlebom,“ dodáva.
Foto: ilustračné