Lenka Fedorová Rôzne

Košičania bojujú petíciou proti výrubu stromov na Watsonovej: SPP má pre nich jasný odkaz

Nespokojní Košičania sa rozhodli konať, a tak spísali petíciu, ktorou sú proti výrubu stromov na Watsonovej. V petícii poukazujú na dôležitosť ochrany životného prostredia a adekvátnych podmienok na život.

Ilustračný obrázok k článku Košičania bojujú petíciou proti výrubu stromov na Watsonovej: SPP má pre nich jasný odkaz
Zdroj: TASR

V dôsledku plánovaného výrubu stromov na Watsonovej ulici sa Košičania rozhodli zakročiť a spísali tak petíciu, v ktorej dôrazne vysvetľujú dôvod ich nespokojnosti. Nesúhlasia totiž, aby rekonštrukcia plynovodu narušila zeleň, ktorá im zabezpečuje adekvátne podmienky na život v zdravom prostredí.

Košičania prevzali inciatívu

„Nesúhlasíme s odstránením súčasných porastov z tejto ulice a s ich výrubom. Máme za to, že súčasný stav zelene nám zabezpečuje adekvátne podmienky na život v zdravom životnom prostredí, v ktorom máme ako ľudia právo žiť, čo nám zaručuje aj článok 44 Ústavy Slovenskej republiky,“ uvádza sa v znení petície.

Podpísaní tak apelujú na príslušné orgány verejnej správy, aby podnikli v rámci svojej právomoci všetky úkony k tomu, aby mohla byť zeleň a stromový porast zachované a aby pri tomto posudzované a aby pri tomto posudzovaní vzali plný zreteľ na spoločenskú a ekologickú hodnotu uvedených porastov, nie len pre bezprostredných obyvateľov Watsonovej a Hroncovej ulice v Košiciach, ale aj pre celú mikroklímu Košíc.

Iniciátori petície pritom žiadajú o zachovanie súčasného stavu zelene a stromového porastu na Watsonovej ulici v Košiciach Mesto Košice (aj ako stavebný úrad a ako orgán štátnej správy vo veciach ochrany prírody), Mestskú časť Košice – Sever, Okresný úrad Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie a Štátnu ochranu prírody Slovenskej republiky.

SPP s jasným stanoviskom

Spoločnosť SPP – distribúcia 19. mája 2016 informovala, že výruby drevín boli iba minimálne a prevádzkovateľ distribučnej siete zemného plynu podľa pôvodného zámeru zachránil dreviny na Tomášikovej a Watsonovej ulici.

Na Watsonovej ulici sme stanovili kritickú hranicu a iba v prípade štyroch drevín, ktoré predstavovali neakceptovateľné riziko pre prevádzku plynovodov sme v marci realizovali ich výrub. Po dôkladnej analýze situácie na Tomášikovej ulici, kde je viacero drevín sme našli vhodné riešenie ako zachrániť všetky dreviny. Našou prirodzenou snahou je, aby bolo výrubov čo najmenej,“ uviedol hovorca spoločnosti SPP – distribúcia Milan Vanga.

Snahu aktivistov vníma SPP pozitívne

Podľa hovorcu SPP dbá spoločnosť na výber najvhodnejšej a najefektívnejšej technológie. Pri jej činnostiach je ich snahou čo v najmenšej miere negatívne zasahovať do životného prostredia.

„Považujeme za dôležité zdôrazniť, že na naše rozhodnutia o výruboch nemajú vplyv žiadne petície – rozhodujeme sa vždy iba podľa miery rizika ohrozenia bezpečnosti ľudí v blízkosti plynovodov,“ dodal Vanga.

Ako Vanga na záver dodal, v prípade výskytu prekážo v ochrannom pásme plynovodov, vrátane drevín, vždy precízne vyhodnocujú bezpečnostné riziká a iba v opodstatnených prípadoch prekážky aj odstraňujú.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24/pe­ticie.com

Môže vás zaujímať:

Košičanom došla trpezlivosť a spísali petíciu: Úsek je známy najmä zápchami, reakcia polície vnútri, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM