Lenka Fedorová Rôzne

Košičania, nastavujte budíky: Mesiac predvedie zvláštne nočné divadlo

Aj v Košiciach budeme svedkami pútavého nebeského úkazu, ktorý sa čoskoro udeje nad našimi hlavami. Kedy to celé nastane?

Ilustračný obrázok k článku Košičania, nastavujte budíky: Mesiac predvedie zvláštne nočné divadlo
Zdroj: TASR

„V noci z piatka na sobotu budeme môcť pozorovať výrazné polotieňové zatmenie Mesiaca. Nejedná sa však o zatmenie, kedy sa Mesiac dostane do plného zemského tieňa, ale o prípad, kedy vstúpi do tzv. polotieňa Zeme,“ uviedol pre Košice24 predseda Astronomického klubu Košice Jaroslav Merc.

Podľa Merca, ak by sme boli pri tomto polotieňovom zatmení na povrchu Mesiaca, videli by sme ako Zem takmer úplne zakryje Slnko. Tento úkaz bude pozorovateľný očami, naviac za veľmi dobrých podmienok.

Pri maximálnej fáze úkazu sa Mesiac priblíži k plnému zemskému tieňu na 0,02°, čo je považované za neistotu hranice tieňa v rámci jeho neostrosti.

„Mohlo by tak ísť o percentuálne extrémne malé čiastočné zatmenie. Až do poslednej chvíle však nebude presne zrejmé, ako bude zatmenie vyzerať. Všetko závisí aj od stavu atmosféry Zeme,“ vysvetľuje ďalej Merc.

Rozhodujúcim je v tomto prípade počasie na mieste pozorovania, pretože aj vysoká oblačnosť môže výrazne ovplyvniť pozorovanie a spôsobiť, že úkaz bude nepozorovateľný. Pri maximálnej fáze zatmenia bude intenzita mesačného jasu nižšia cca o 3,5%.

Začiatok zatmenia podľa Merca nastane o 23:32 SEČ, jeho koniec o 3:55 SEČ. V tých fázach však zatmenie bude očami nepostrehnuteľné. Pozorovateľné bude v čase maxima o 1:44 SEČ a približne 25 minút pred a po ňom.

Mesiac sa vtedy bude nachádzať nad juhovýchodným obzorom a bude tmavší na svojom hornom okraji. Najbližšie čiastočné zatmenie Mesiaca bude 7. augusta 2017 a úplné 27. júla 2018.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM