Webnoviny - Rôzne

Košičania sa už nebudú skladať na upratovanie Luníka IX

Košičania sa nebudú skladať na odpratávanie odpadu z Luníka IX.

(WEBNOVINY) – „Nebudeme ďalej doplácať na ľudí, ktorí nerešpektujú pravidlá našej spoločnosti a nedodržiavajú základné hygienické návyky.

Povinnosť mesta zabrániť šíreniu nákazy, samozrejme, dodržíme, bude to však na náklady mestskej časti, ktorej obyvatelia nelegálnu skládku vytvorili,“ uviedla hovorkyňa Košíc Martina Viktorínová.

Dodržiavanie akýchkoľvek pravidiel na Luníku IX je dlhodobým problémom pre celé Košice. Všetci obyvatelia mesta sa roky skladali na náklady spojené s ubytovaním, opravy, energie a v neposlednom rade aj na čistenie sídliska.

Odpratanie niekoľkých ton odpadu bolo v minulosti pravidelne financované z rozpočtu mesta Košice. Primátor Richard Raši dnes takýto prístup rázne odmieta.

„Od môjho zvolenia za primátora mesta dôsledne realizujeme politiku – zákon musí platiť aj na Luníku IX a postupne, po krokoch, sa snažíme zaviesť aj tu poriadok. Nie je to však proces, ktorý sa dá zvládnuť za niekoľko mesiacov. Dlhodobo zanedbávaný a ignorovaný celospoločenský problém nevyriešime z večera do rána.

Môžeme však postupne nastavovať prísne systémové pravidlá a dôsledne dbať, aby boli dodržiavané. Nebudeme platiť z mestských peňazí za odpratanie odpadu spod okien bytového domu na Luníku IX. Nelegálnu skládku založili obyvatelia Luníka IX, oni jej odpratanie zaplatia. Celé náklady spojené s odprataním skládky strhneme z prostriedkov určených na financovanie mestskej časti,“ povedal Raši.

Pre zabránenie šírenia epidémií a ochranu zdravia obyvateľov Košíc priviezli na Luník IX kontajner a odpad zbierajú obyvatelia ručne. V druhej fáze budú odpad zbierať mechanizmy. Ako uviedla Viktorínová, náklady súvisiace s dovozom a odvozom kontajnera a platbu za mechanizmy bude mesto vedieť až po odprataní odpadu. Suma bude uhradená z peňazí určených na financovanie mestskej časti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM